Banca Mondiala: Reformati sectorul public, eficientizati politica fiscala si continuati creditarea firmelor. Cum comentati?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 20.07.2009

 Banca Mondiala considera ca este necesara reformarea sectorului public, consolidarea rapida a politicii fiscale pentru ca Romania sa evite riscul unei aterizari fortate, precum si mentinerea creditarii sectorului privat in vederea inlaturarii efectelor economice si sociale ale crizei. Recomandarile sunt incluse in Strategia de Parteneriat cu Romania, elaborata in urma unor consultari cu Guvernul pentru perioada 2009-2013 si discutata joi de Consiliul Directorilor BM.



Strategia pune accentul pe reformarea sectorului public, incurajeaza cresterea si competitivitatea si promoveaza incluziunea sociala. In opinia expertilor institutiei financiare internationale, impactul programelor de asistenta sociala asupra saraciei sunt limitate, iar ponderea romanilor care traiesc in saracie absoluta va creste de la 5,7% in 2008 la 7,4% in 2009, respectiv la 1,6 milioane de persoane. Saracia urmeaza sa creasca intr-un ritm mai alert in zonele urbane, cu 40%, decat in mediul rural, unde va urca cu 30%.
Pentru ca Romania sa evite riscul unei „aterizari dure", Banca Mondiala apreciaza ca este necesara consolidarea rapida si profunda a politicii fiscale, reformele fiscale trebuind sa vizeze imbunatatirea disciplinei bugetare si eficientizarea cheltuielilor.
Guvernul mai are multe de facut pentru a reduce birocratia legata de mediul de afaceri, iar sistemul judiciar romanesc are inca probleme de coruptie, eficienta si responsabilitate, apreciaza expertii institutiei financiare internationale.
Mentinerea creditarii societatilor private, in special a IMM-urilor si firmelor din sectorul agricol, este critica pentru indepartarea efectelor economice si sociale ale crizei, potrivit Bancii Mondiale.
In contextul crizei, incetinirea fluxurilor de capital, presiunile de depreciere a monedei nationale si reducerea cererii aduc riscuri pentru stabilitatea financiara.
Banca Mondiala a aprobat joi un prim imprumut, de 300 de milioane de euro (423 de milioane de dolari), din programul propus de finantare pentru Romania in valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale si la reluarea proceselor de crestere economica si convergenta.
„Acest imprumut sprijina implementarea programului guvernamental de consolidare a modului in care sunt gestionate cheltuielile publice, de diminuare a impactului crizei asupra cetatenilor saraci si vulnerabili, precum si de minimizare a riscurilor aferente crizei sectorului financiar national, prin abordarea vulnerabilitatilor existente si potentiale si prin consolidarea procesului de reglementare si consolidare, in vederea sustinerii pe termen lung a unui sector financiar mai rezistent, care sa functioneze mai bine", a declarat Benoit Blarel, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, intr-un comunicat.
 

Saracie

Banci

Fiscal

Pensii

Agricultura

Transporturi