Analistii: Bursa pare sa iasa din amorteala. Avem nevoie de o confirmare

Autor: Vlad Anastasiu 21.07.2009

Bursa a inregistrat ieri cea mai buna sedinta de la inceputul lunii, in principal datorita evolutiile pietelor internationale, influentate de rezultatele peste asteptari ale companiilor americane. Valoarea tranzactiilor a depasi ieri 6 mil. euro, sustinuta si de tranzactiile cu obligatiuni, in timp ce indicii au inregistrat in medie aprecieri de peste 3% fiecare.

Analistii sunt de parere ca in urmatoarele saptamani va creste volatilitatea pe piata locala, influentata de rezultatele financiare ale companiilor americane, daca acestea se vor pastra ca si pana acum peste asteptarile analistilor. Astfel piata locala are sanse pe termen scurt sa iasa din palierul ingust in care a evoluat de la inceputul lunii si pana in prezent.

"In mod cert este o gura de oxigen daca tinem cont de sedintele anterioare, de la inceputul lunii. Este un aer de optimism in piata, alimentat de rezultatele peste asteptari inregistrate de companiile americane in trimestrul al doilea. Saptamana aceasta ma astept la o crestere a volatilitatii pietei locale, tot pe baza rezultatele financiare americane", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Cea mai mare apreciere din piata, de 4%, a inregistrat-o indicele BET, al celor mai lichide zece companii, urmata in top de cresterile societatilor financiare, grupate sub indicele BET-FI, si a companiilor energetice, redate de indicatorul BET-NG, ambii indici consemnand un avans de 3,3% fiecare.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cel mai mare avans, de 4,3%, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate actiuni la aceasta categorie, respectiv 1,7 milioane de titluri. Tot in sectorul financiar, titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat cresteri pronuntate, de 3,6% si respectiv 6,4% fata de referinta.

"In perioada care urmeaza, avem sansa ca piata locala sa iasa din amorteala si sa sparga palierul ingust in care a evoluat in aceasta perioada. Se observa pe BET-FI o tendinta de intrare intr-un trend, si tinand cont de evolutiile internationale si de asteptarile pozitive ale investitorilor, este posibil sa vedem un trend ascendent. Avem insa nevoie de mai multe sedinte asemanatoare pentru o confirmare", a adaugat Brendea.

In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au marcat cele mai mari aprecieri la aceasta categorie, de4,6% si respectiv 4%, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN) au inregistrat cresteri ceva mai temperate, de 3,4% si respectiv 1,7% fata de referinta.

Alte cresteri importante s-au inregistrat in sectorul chimic, titlurile Azomures (AZO) si Amonil (AMO) consemnand un avans de 3,4% si respectiv 8%.

In sectorul constructiilor, titlurile Dafora (DAFR) au urcat cu 2,6% fata de referinta, la pretul de 0,0516 lei/actiune, in vreme ce actiunile companiei imobiliare Impact (IMP) au avansat cu 5% peste nivelul de referinta, inchizand sedinta la pretul de 0,418 lei/titlu.

"Nu cred ca rezultatele financiare de la noi vor avea acelasi impact. Poate doar daca vom vedea ceva surprize, insa sincer ma astept la rezultate proaste in general", a incheiat Brendea.

Pietele internationale inregsitratu ieri spre inchidere avansuri sustine de aproape 2%, in timp ce piata americana deschidea in crestere, pentru a doua saptamana consecutiv.