Agentiile de rating se muta cu scaderea economica de la 4% la 6%

Autor: Claudia Medrega 21.07.2009

Agentiile de rating au revizuit sau se gandesc sa modifice estimarile privind economia Romaniei pe fondul cifrelor neasteptat de nefavorabile din primul trimestru, insa chiar daca ajustarile sunt negative, raman optimiste comparativ cu previziunile unor politicieni sau analisti locali, care vad o contractie a economiei de peste 7%.

Standard& Poor's (S&P) intentioneaza sa modifice in sens negativ prognoza privind contractia economiei romanesti, de la 4,8%, la aproximativ 6%.

"Motivul este inrautatirea peste asteptari a contractiei cererii interne pe fondul scaderii accentuate a investitiilor si consumului, la care se adauga declinul cererii externe", a explicat pentru ZF Marko Mrsnik, analist Standard&Poor's.

In conditiile in care semnalele din economia reala indica o adancire a recesiunii, prognoza de contractie economica de 4% pe care a fost fundamentat acordul de finantare externa incheiat de Romania cu FMI este deja depasita, iar noile proiectii indica un declin chiar dublu.

Cea mai pesimista prognoza lansata pana in prezent de un membru al Executivului a venit de la ministrul finantelor Gheorghe Pogea, care crede ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%. Chiar FMI si Comisia Europeana au estimat ca economia poate sa scada mai mult decat nivelul estimat in acord de 4,1%.

In mediul bancar, cea mai negativa estimare, de 7,1%, apartine ING Bank, in timp ce firma de cercetare si analiza Macroanalitica vede o coborare mai abrupta, de 7,5%. Rectificarea prognozelor are loc in contextul in care declinul economiei din primul trimestru, de 6,2%, a fost mai sever decat asteptarile.

Din cauza inrautatirii rapide a mediului economic, masurile de politica bugetara luate pana acum este posibil sa se dovedeasca insuficiente pentru mentinerea deficitului bugetar in limitele planificate cu FMI, in opinia reprezentantului S&P care vede un deficit bugetar de 6% din PIB. Mrsnik considera ca masurile bugetare ar fi mai eficiente daca ar fi operate pe partea de cheltuieli, deoarece veniturile vor fi in scadere, avand in vedere incertitudinea din mediul economic.

Totodata, Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Rating, apreciaza ca incertitudinea, mai mare decat in mod normal, insoteste prognozele. El estimeaza ca scaderea PIB ar putea sa fie de 5,5%.

Kenneth Orchard, analist al Moody's, vede o scadere a economiei cu 5,7% si un deficit bugetar de 6% in acest an, sustinand ca guvernul mai are de implementat mare parte din reformele agreate cu FMI in luna martie.

Deficitul bugetar ridicat este unul dintre punctele slabe ale Romaniei, alaturi de riscurile legate de echilibrarea deficitului de cont curent. Agentiile de rating vad o ajustare consistenta a deficitului extern, estimarile fiind cuprinse intre 5,1% - Moody's si 7,5% - Fitch.

 

Ce se intampla cu ratingul

"Perspectiva ratingului este stabila. Nu anticipam schimbari ale ratingului in viitorul apropiat. Suportul financiar oferit de FMI si Comisia Europeana contrabalanseaza tendintele economice negative. Din aceasta perspectiva, Moody's va monitoriza foarte atent urmatoarea evaluare a FMI", a explicat Orchard pentru ZF. Moody's este singura agentie de rating care a mentinut Romania in categoria "investment grade", acordand ratingul Baa3 cu perspectiva stabila, dupa ce in toamna anului trecut S&P si Fitch au retrogradat Romania.

Cele trei mari agentii de rating au confirmat in acest an calificativele acordate Romaniei, Fitch si Standard & Poor's mentinand si perspectiva negativa.

"Perspectiva negativa cu privire la ratingul Romaniei semnaleaza ca o inrautatire este posibila in urmatoarele 12-18 luni. Dar succesul implementarii programului agreat cu FMI si semnalele de stabilizare in economia reala si ale cursului de schimb pot reduce presiunea de reducere a ratingului", spune Colquhoun.

Totodata, Mrsnik de la S&P sustine ca ratingul ar putea sa se stabilizeze la nivelul actual in ipoteza consolidarii fiscale si daca accesul sectorului privat la finantari externe se va imbunatati, iar presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua.

Economia va creste, in medie anuala, cu 5,27% in perioada 2014-2020, cu patru puncte procentuale peste avansul mediu anticipat pentru intervalul 2009-2013, reiese din prognoza pe termen lung a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Cresterea medie pentru perioada 2009-2013 este prognozata la 1,32%, insa acest nivel va scadea deoarece tinta oficiala estimata pentru contractia economica din acest an, de 4%, nu va fi atinsa.

Comisia a mentinut pana in 2013 estimarile publicate anterior privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) si a completat prognoza cu date pana in 2020.

Castigul salarial mediu brut lunar se va dubla pana in anul 2020, la 871 de euro (3.545 de lei), comparativ cu nivelul estimat pentru acest an, de 428 de euro (1.820 de lei), avansul mediu anual fiind usor peste 6%, potrivit CNP.

Comparativ cu 2008, castigul mediu brut lunar, echivalent in euro, este estimat sa scada cu 8,9%, de la 470 de euro la 428 de euro.