Cum ii vad angajatorii pe absolventii facultatilor particulare

Autor: Delia Oniga 26.07.2009

Diferenta intre absolventii facultatilor de stat si cei ai facultatilor particulare creeaza de multe ori o falsa disputa. Angajatorii spun ca, atata vreme cat un candidat are experienta necesara si este potrivit pentru un job, diploma - de oriunde ar proveni ea - nu mai conteaza.



"Probabil ca atunci cand se vor ivi primele personalitati marcante care sa fi absolvit facultati particulare romanesti sau primele lor rezultate stiintifice, care vor genera schimbari sociale, acestea vor puncta major la capitolul credibilitate. Dar cred ca mai avem ceva de asteptat", spune Valentina Neacsu, senior consultant la Itex, companie de recrutare si consultanta HR in domeniul IT&C.

Absolventii facultatilor private sunt integrati pe piata muncii, tocmai pentru ca numarul lor este foarte ridicat. Spre exemplu, in prezent, studentii de la facultati private reprezinta aproape 60% din numarul total de studenti din tara. Numai la universitatea particulara Spiru Haret - aflata in centrul unui scandal puternic privind numarul mare de diplome emise si legalitatea acestora - invata peste 300.000 de studenti, in timp ce in celelalte 31 de universitati private acreditate din tara exista aproximativ 400.000 de studenti. 

Multi dintre acesti studenti sunt angajati cu experienta, care urmeaza cursurile unei facultati pentru ca o diploma in plus le asigura locul de munca actual sau poate insemna o marire de salariu. 

"Ca sa-mi asigur postul actual trebuie sa am studii superioare. In plus, o diploma de facultate inseamna si o marire de salariu de pana la 20%", spune o angajata din cadrul unei directii de pasapoarte din Capitala, in varsta de 45 de ani, care este studenta in primul an la o universitate particulara din Bucuresti.

 

 

Este doar o prejudecata?

 

Monica Vijeu, director resurse umane al JTI, al treilea mare producator de tigarete de pe piata, spune ca din discutiile avute cu absolventii facultatilor particulare a observat ca interesul cu care, atat acestia, cat si profesorii lor, trateaza procesul de invatare este mai scazut, existand o toleranta mai mare in procesul de instruire si evaluare vizavi de nonperformanta.

Cu toate acestea, exista si absolventi de facultati particulare care sunt la acelasi nivel de pregatire cu absolventii facultatilor de stat care pun accent pe studiul individual intrucat sunt interesati de evolutia lor in cariera.

Pe de alta parte, directorul de resurse umane spune ca a intalnit destui absolventi ai facultatilor de stat foarte slab pregatiti datorita interesului scazut acordat procesului de invatare.

"Acordam sanse egale atat candidatilor de la facultatile private, cat si celor de la facultatile de stat. Din pacate, analizand nivelul invatamantului de stat prin prisma candidatilor intervievati, constatam ca acesta a scazut in ultimii ani. Cu toate acestea, nivelul de pregatire al absolventilor de la facultatile de stat ramane in continuare peste cel al absolventilor de facultati particulare, acestia fiind in general mult mai bine echipati din punct de vedere profesional si social pentru a face cariera", spune Monica Vijeu, director de resurse umane JTI (Japan Tobacco International) Romania, care numara peste 850 de angajati. Exista insa si voci care afirma ca este doar o prejudecata faptul ca absolventii de facultati particulare sunt mai putin buni.

"In Romania exista o prejudecata potrivit careia absolventii facultatilor de stat sunt mai bine pregatiti profesional. Eu nu cred in ea, nu are o baza logica si nici argumente solide. Nu cunosc masuratori pertinente care sa livreze acest tip de concluzii", spune Mihaela Forgaciu, membru HR Club, asociatie care reuneste profesionistii in resurse umane din Romania.

Forgaciu, care are o experienta de 13 ani in resurse umane, intervievand in acest timp sute de candidati, crede ca facultatea nu iti da o directie pentru cariera pe care urmeaza sa o dezvolti. Mai mult decat atat, foarte multi candidati nu pot explica de ce au facut o anumita facultate sau la ce le-au folosit cursurile sau diploma.

Potrivit unui studiu, realizat in aprilie anul acesta de compania de cercetare Daedalus Millward Brown in colaborare cu firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, aproape 40% dintre angajati cred ca pregatirea teoretica din timpul facultatii nu este deloc relevanta sau mai degraba nerelevanta.

In acelasi timp, peste 55% dintre cei chestionati spun ca nu lucreaza in acelasi domeniu in care au absolvit facultatea.

Mai presus de diplome, pentru angajatori conteaza motivatia candidatilor si dorinta de a invata, indiferent de facultatea absolvita.

"Interesul si motivatia absolventilor vizavi de procesul de invatare sunt factori-cheie pentru ca nivelul lor de pregatire sa se ridice la nivelul asteptarilor unor angajatori cu cerinte peste medie la angajare, indiferent ca vorbim de facultati de stat sau particulare", afirma Vijeu.

 

 

De ce sunt facultatile private atat de putin credibile

 

Spre deosebire de SUA sau de tarile din vestul Europei, unde facultatile particulare au ani buni de rezultate si experienta in spate, justificandu-si in acest fel tarifele ridicate de scolarizare, la noi astfel de facultati sunt mai degraba o solutie de rezerva pentru elevii care nu reusesc sa treaca examenele de admitere de la universitatile de stat sau pentru cei care au ca singur scop obtinerea unei diplome.

In aceste conditii, studentii de la facultatile de stat sunt mai bine vazuti, desi facultatile publice se lupta, la randul lor, cu pierderi de imagine, datorate scaderii calitatii. Cu toate acestea, nivelul este superior facultatilor private.

"Desi facultatile de stat pacatuiesc si ele prin a pastra materii sau profesori iesiti din timpurile actuale, ele au o curricula sistematizata corect, care respecta ciclurile de invatare. Absolventii anumitor facultati particulare nu au uneori nici macar cunostinte teoretice de baza in domeniul pentru care s-au pregatit", spune Neacsu.

O explicatie ar putea fi faptul ca istoria indelungata a unei activitati aduce plusvaloare si recunoastere.

"Sistemul de invatamant superior de stat a implinit deja un secol de existenta, s-a adaptat perpetuu schimbarilor sociale, a inovat, a creat standarde, a educat elite.

 

 

Sistemul e de vina sau absolventii?

 

Facultatile particulare abia au aparut, functioneaza intr-un cadru legislativ inca incert si se focuseaza exclusiv asupra profitului imediat, acest lucru reflectandu-se in selectia, pregatirea si evaluarea studentilor", adauga consultantul Itex.

Asadar, desi au un termen de comparatie puternic si valoros, facultatile particulare romanesti au intrat pe piata cu ceva mult mai slab, dar si mult mai profitabil: o promisiune neonorata de educatie superioara a marei mase.

"Aceeasi comparatie o putem extinde si la nivel 'noi versus altii'. Facultatile particulare ale altora au o istorie, au rezultate, si-au demonstrat valoarea. Ale noastre au inca focusul pus pe cantitate, si nu pe calitate", spune Neacsu. Spre deosebire de scolile mari din lume, care au costuri mari in ceea priveste scolarizarea si au criterii drastice de admitere, la noi la facultatile private toata lumea trece.

"Acest lucru este grav, examenele nu sunt riguroase, sistemele de evaluare nu sunt profesionist gandite si facute. Astfel, nu absolventii sunt de vina, ci legislatia acreditarii si actorii care au pe mana aceste certificari. Este regretabil ca se intampla", afirma Forgaciu.

 

 

In procesul de recrutare nu trebuie sa faci judecati de valoare

 

Unul dintre lucrurile la care ar trebui sa fie atenti recruiterii atunci cand au interviuri de angajare este sa nu faca judecati de valoare si sa fie impartiali in alegerea candidatilor.  

"Niciodata nu trebuie sa etichetezi un candidat, gandindu-te: 'Daca ai facut facultate privata sau de stat esti bun sau nu esti bun, ai invatat mai bine sau mai putin bine'. Este cea mai mare greseala si este regretabil daca se procedeaza asa", spune Forgaciu.

Inainte de a alege o anumita facultate, care este in sine importanta ca baza profesionala, este important pentru candidati sa aiba o viziune asupra a ceea ce vor sa devina si ulterior sa urmeze acele scoli care sa le sustina alegerea.

Revenind la recruiteri, in loc ca acestia sa faca etichetari, ar trebui sa fie mai interesati de partea de comportament si atitudine in general.

Pe de alta parte, Neacsu recunoaste ca, in momentul in care un CV este slab, o diploma la o universitate particulara poate agrava si mai mult imaginea candidatului.

"In general nu exista diferentieri la nivelul procesului de analiza a CV-ului, in sensul ca nu exista tendinta de a respinge candidati doar pentru ca au studiile superioare realizate in cadrul unor facultati particulare. Daca CV-ul este insa nepotrivit, studiile superioare la una din facultatile particulare pot fi un factor 'agravant'", conchide Neacsu.