Inceput "fulminant" la "Prima casa": 34 de dosare aprobate in trei saptamani. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 27.07.2009

Bancherii asteapta noua conventie de garantare, dar actele nu au plecat inca de la Guvern spre Monitorul Oficial.



La aproape trei saptamani de la debutul programului "Prima casa" destinat dezghetarii creditului de retail si a pietei imobiliare, Fondul de Garantare a analizat si aprobat doar 34 de dosare pentru acordarea de garantii, numar insignifiant fata de sutele de solicitari asteptate.

Intre timp, Guvernul intarzie cu publicarea hotararii adoptate saptamana trecuta pentru modificarea conventiei de garantare, astfel incat sa poata fi finantate si imobilele grevate deja de o ipoteca, asa cum este cazul majoritatii apartamentelor noi din complexurile rezidentiale, iar sase banci mari intre care BCR, Raiffeisen si UniCredit sa accepte sa intre in program pe baza noilor conditii.

"Hotararea nu a fost inca trimisa la Monitorul Oficial. Pe text nu mai sunt discutii, modificarile au fost aprobate in sedinta de guvern in forma propusa de Fondul de Garantare. Trebuie insa contrasemnata de toti ministrii implicati si de premier", a spus pentru ZF Mirela Luca, de la Biroul de presa al Guvernului.

Deocamdata, 13 banci au semnat conventia, insa doar patru - BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank si ATE Bank - au anuntat si vanzarea efectiva de credite in cadrul programului guvernamental. 

Reprezentantii bancilor care au preferat sa astepte publicarea unei noi conventii spun ca vor semna documentul de indata ce va fi disponibil, urmand ca in termen de cateva zile sa inceapa si vanzarea de credite.

Pana la definitivarea noii conventii va mai trece insa timp, in conditiile in care abia dupa ce normele modificate pentru programul "Prima casa" vor fi publicate in Monitorul Oficial, Fondul va putea sa stabileasca forma finala a documentului. Ulterior, va fi nevoie de publicarea in Monitorul Oficial a unui ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului pentru IMM, care contine ca anexa noua conventie pentru ca aceasta sa fie disponibila la semnare pentru banci, a explicat Irina Constantinescu, director de strategie si riscuri in cadrul Fondului de Garantare a Creditelor.

Bancile care au semnat conventia in forma initiala vor incheia acte aditionale cu Fondul, pentru a se alinia noilor conditii. 

"In noua conventie s-a renuntat la obligativitatea prezentarii unui extras de carte funciara liber de sarcini. Astfel, imobilul poate sa fie deja ipotecat. Dupa perfectarea tranzactiei, ipoteca initiala se radiaza si se inscrie ipoteca de rang I pentru stat", a spus Constantinescu. Totodata, Guvernul a hotarat ca ipoteca in favoarea statului se va institui prin efectul legii, fara sa mai fie necesara incheierea actelor la notar.