Consumul de materiale de constructii a scazut cu 30% in primul semestru

Ziarul Financiar 28.07.2009

Consumul de materiale de constructii a scazut in medie cu 30% in primele sase luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, mult peste estimarile de la inceputul anului care indicau o reducere de 5-10%.

Sectoare precum cimentul, materialele de zidarie, ferestrele din PVC (termopane), vopselele, placile ceramice, industrii cu o valoare de circa 2,5 miliarde de euro in 2008, s-au redus in medie cu 15-50% in primele sase luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Avand in vedere scaderea cu o medie de 30% a pietei materialelor de constructii, strategia de vanzari a urmarit reducerea efectelor acestor scaderi [i diminuarea riscului comercial, asigurarea unui cash-flow pozitiv fiind un obiectiv primordial in aceasta perioada”, spune Marius Marin, CEO al producatorului de materiale de constructii Macon-Simcor, cu afaceri anuale de 63 mil. euro.

Grupul a inregistrat in primul semestru o scadere a vanzarilor de 28%, fata de perioada similara a anului 2008, cel mai afectat domeniu fiind cel al prefabricatelor din beton din cauza lipsei finantarilor privind proiectele de infrastructura.