Cantecul de lebada al lui Nataf, un hit

Autor: Raluca Badea 28.07.2009
Ca majoritatea brandurilor de haute horlogerie, si Zenith trece printr-o perioada de reorganizare, cea mai vizibila masura fiind inlocuirea celebrului one-man-show Thierry Nataf cu un nou CEO, Jean-Frédéric Dufour, fostul Director de Product Development de la Chopard.
Desi parerile despre Nataf sunt foarte impartite, desi numele sau a ramas sinonim cu o atitudine foarte bling si un cult al propriei personalitati (ambele demonetizandu-se instantaneu la aparitia crizei), fostul executiv din industria sampaniei de lux are si merite certe: a reusit sa relanseze El Primero si a lansat colectia Defy, pe care a transformat-o intr-un megasucces. De asemenea, s-a implicat intens in revitalizarea manufacturii, pentru a completa imaginea Zenith de brand haute horlogerie cat se poate de legitim.
Anul acesta la Basel, chiar daca inlaturarea sa era deja cronica unei morti anuntate (de nenumarate ori in nenumarate publicatii), Thierry Nataf era la fel de hiperactiv, de exuberant si, de ce sa nu spunem, de megaloman ca intotdeauna. Dar colectia 2009 chiar merita ceva lauda de sine, deoarece cantecul de lebada al lui Nataf a fost cu adevarat senzational.
2009 marcheaza 40 de ani de El Primero („Primul" in Esperanto), singurul mecanism cu 36.000 de vibratii pe ora, care masoara si pana la o zecime de secunda. Pentru a sarbatori aceasta aniversare, Nataf a proiectat un set denumit „The Originals", trei piese unice inspirate de modelul original echipat cu El Primero 1969. Colectia New Vintage 1969 este dotata cu Calibrul 469 si a fost creata de Zenith pentru a evoca spiritul acelor ani in care s-a nascut El Primero, cu o nuanta moderna, totusi.
Nataf a imbogatit designul acestor modele (care chiar aduc in actualitate parfumul anilor ‘70 si care au un design foarte reusit, admirat si de cei care nu se dau in vant dupa ideea de retro) printr-un element neasteptat: un fel de „sageata a timpului", adica o dunga viu colorata realizata din guilloché - rosu pentru a simboliza vitalitatea, violet pentru dragoste si adevar si portocaliu pentru libertate. Colectia e disponibila in aur roz (care face trimitere la trecut), otel (prezentul) si titan (viitorul, evident).
De asemenea, tot pentru a „ranforsa" aniversarea El Primero, calibrul echipeaza modele in serii foarte limitate Chronomaster, Port Royal, Defy si Class.