BULETIN DE STIRI / Ce n-au mai vazut Iasii!

Autor: Pop Ioan 28.07.2009

IIFF in avanpremiera

 

Inscrierile la cele cinci secţiuni competiţionale ale Iaşi International Film Festival (IIFF, 25 septembrie - 3 octombrie) sunt deschise până pe 12 august.

Festivalul aduce, la prima ediţie, patru secţiuni competiţionale pentru profesionişti - Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentar şi Animaţie – si una pentru amatori: ALT-Fel. Pentru formular şi pentru detalii privind inscrierea, cei interesaţi pot vizita site-ul Iaşi International Film Festival - http://iasifilmfest.ro/call-for-entry.php. Selecţia filmelor care vor intra in competiţia finală va fi făcută de Ciprian Alexandrescu, directorul festivalului, şi de criticul Anca Grădinariu. Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi este organizată de Asociaţia Română de Film Independent (ARFI) şi de Primăria Municipiului Iaşi, in parteneriat cu Prefectura şi Consiliul Local Iaşi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Universitatea Politehnică, Universitatea Agronomică, Universitatea de Arte şi Asociaţia de Film şi Televiziune Iaşi. Pe lângă competiţia oficială, festivalul va include avanpremiere - filme prezentate in premieră naţională, Made In... -, filme din două ţări (in fiecare an România şi incă o ţară invitată), Retro-Spective - prezentarea unei personalităţi din cinema şi a filmelor sale, MediaDesk şi CineCORT - filme in aer liber. Iaşi Film Festival a obţinut anul acesta o finanţare de 500.000 de lei (117.000 euro) din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

 

Stuffstock se amana

 

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Stuffstock, care, in mod tradiţional, ar fi trebuit să aibă loc in august, la Vama Veche, ar putea fi anulată din cauza lipsei de fonduri, insă organizatorii speră să realizeze evenimentul in septembrie, intr-o variantă care să includă doar trupe româneşti. Ediţia de anul trecut a festivalului a avut un buget de aproximativ 450.000 de euro, din care doar jumătate a fost acoperit prin sponsorizări. Line up-ul 2008 a inclus trupe precum dEUS, Apocalyptica, Air Traffic, Jean Luc Pont, The Amsterdams etc. Totodată, in 2007, la festival au participat peste 40 de trupe şi artişti independenţi din România, Europa şi Statele Unite, printre care The Dandy Warhols, Toy Dolls şi Cradle of Filth. Inceput in urmă cu şapte ani ca un eveniment de protest, ce intentiona să recupereze drepturile muzicii alternative pe un litoral dominat de mainstream, Stufstock ajunsese in 2008 la maturitatea unui festival in toată regula.

 

 

 

 

Teatrul de Vară Capitol 2009

 

Expoziţii, proiecţii de film, spectacole de dans, lansări de carte, ateliere de creaţie, dar şi acţiuni ce vizează protecţia animalelor se deruleaza la Teatrul de Vară Capitol din Bucureşti. Proiectul "Teatrul de Vară Capitol MMIX", organizat de grupul Save or Cancel, se desfăşoară sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, dar şi al Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti. Proiectul iniţiat de Save or Cancel pentru Teatrul de Vară Capitol se extinde şi in vara anului 2009 ca urmare a reacţiilor şi rezultatelor pozitive generate de proiectul din iulie-august 2008 - "Reabilitarea Teatrului de Vara Capitol".

 

 

Brancusi vs Picasso la Espacio Niram

 

Dezbaterea "Brâncuşi versus Picasso - Sculptura secolului al XX-lea", organizată de revista spaniolă de arte frumoase "Yareah", a avut loc vinerea trecuta la Espacio Niram din Madrid (vezi foto). Evenimentul dedicat celor doi mari artişti este o continuare a unei mese rotunde despre avangarda literară - James Joyce, Tristan Tzara, Guillaume Apollinaire, Eugene Ionesco -, organizată anterior la Espacio Niram de reprezentanţii revistelor "Niram Art" şi "Yareah". La această dezbatere, care şi-a propus sublinierea rolului important al lui Constantin Brâncuşi in istoria sculpturii universale şi o abordare mai neobişnuită a lui Pablo Picasso, din perspectiva operelor sale de sculptură, au luat cuvântul istoricul Isabel del Rio, scriitorul Martin Cid, directorul revistei "Yareah", artistul plastic Jaime Hernandez de la Torre, filosoful Hector Martinez Sanz, jurnalistul Fabianni Belemuski, directorul revistei "Niram Art". Espacio Niram, deschis de aproape un an in centrul Madridului, de catre artistul plastic de origine română Romeo Niram, s-a transformat intr-un important şi cunoscut spaţiu dedicat culturii şi artei româneşti in Spania. Localul işi propune să atragă publicul tânăr către arta contemporană, prin facilităţile de bar şi lounge, decoraţiunile interioare, realizate de artiştii plastici Bogdan Ater şi Romeo Niram, şi prin Galeria de Artă "Nicole Blanco".

 

 

Toamna cinematografica la TF

 

Lungmetrajul "Călătoria lui Gruber" de Radu Gabrea şi coproducţia "Cenuşă şi sânge", reprezentand debutul in regie al lui Fanny Ardant, se numără printre premierele ce vor fi prezentate in toamna de Transilvania Film. Pe 4 septembrie, se lanseaza cea mai recenta pelicula a lui Gabrea, "Călătoria lui Gruber", cu Florin Piersic Jr., Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu in distributie. Pe 25 septembrie, cinefilii vor avea parte de o nouă experienţă cinematografică: "Cenuşă şi sânge", cu Olga Tudorache, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Aaron Istodor, Andrei Finti, Andrei Aradits, Mădălina Constantin. In 16 octombrie, va debuta filmul "Katalin Varga", in regia lui Peter Strickland. Distins cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, "Katalin Varga" este o coproducţie România/ Marea Britanie/ Ungaria. Pe 13 noiembrie, se va lansa in cinematografe producţia "Cealaltă Irina", debutul regizoral al lui Andrei Gruzsniczki, cu Andi Vasluianu, Simona Popescu, Vlad Ivanov şi Doru Ana.

 

 

Vedete la Festivalul Plai

 

Cântăreţul austriac de jazz Christoph Pepe Auer se numără printre artiştii care vor cânta la Festivalul Plai, ce se va desfăşura intre 11 şi 13 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Pepe Auer este considerat marea speranţă a jazz-ului austriac. S-a născut in 1981, la Tirol, şi a inceput să studieze muzica de la cinci ani. In 2001, el a fost acceptat la Universitatea de Muzică din Graz, unde a inceput să studieze saxofonul. A cântat pe scenă cu Adam Holzman (clape, Miles Davis Band), Joseph Bowie şi Vienna Art Orchestra. In 2005, a fost trimis, ca reprezentant al studenţilor din Universitatea de Muzică din Graz, la o intrunire profesională - un moment de răscruce al carierei sale. Discuţiile cu mari jazzişti din lumea intreagă l-au determinat să muncească intens pe partea de compoziţie, care i-a adus un Premiu Hans Koller, o bursă şi un contract la New York. Aici a cântat cu muzicieni precum Tony Malaby, Donny McCaslin, Marcus Strickland şi Branford Marsalis şi a inregistrat albumul "The New York Sessions". Printre artiştii care vor participa la ediţia de anul acesta a Festivalului Plai se numără şi cântăreaţa macedoneană Esma Redzepova, desemnată in anii '70 "Regina muzicii ţigăneşti" şi propusă de două ori la Premiul Nobel pentru pace. Ea va concerta chiar in prima zi a evenimentului. Festivalul Plai se afla la a patra ediţie. Până in prezent, la festival au mai fost confirmaţi artişti precum Dobet Gnahore şi formaţia Farfarello. De-a lungul celor trei ediţii precedente, Festivalul Plai a prezentat artişti celebri, precum Mariza, Fanfara Ciocârlia (2008), Paco de Lucia, Jean Luc Ponty (2007) şi Al di Meola (2006).

 

 

Lisabona vede Art Nouveau made in Romania

 

Clădiri proiectate de arhitecţi celebri sunt prezentate in expoziţia fotografică de arhitectură "Art Nouveau in România", care a fost vernisată, marţi, la Muzeul Apei din Lisabona. Expoziţia cuprinde fotografii ale unor creaţii ale arhitecţilor vienezi Otto Wagner, Odon Lechner, Dezo Jakab şi Marcell Komor, realizate la Oradea, Arad şi Târgu Mureş, precum şi ale unor edificii celebre proiectate de Ion Mincu, Anghel Saligny, Petre Antonescu, Daniel Renard. Vernisajul a avut loc in prezenţa curatorului - arhitectul Sorin Vasilescu -, care a susţinut o conferinţă pe tema "Art Nouveau in România". Până in prezent, expoziţia a fost prezentată la Catedrala Sf. Sofia din Istanbul, cu ocazia vizitei preşedintelui României, in septembrie 2005, la sediul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), la sediul ONU din New York, cu ocazia preluării de către România a preşedinţiei OCEMN, la Ministerul Afacerilor Externe turc din Ankara, pentru marcarea Zilei Naţionale a României, in 2005. In luna noiembrie 2006, expoziţia a fost inclusă in programul Zilelor Culturii Româneşti la Amman, iar din 2007 a inceput să fie itinerată la ambasadele şi institutele culturale române din străinătate. Expoziţia "Art Nouveau in România" este un proiect organizat de ICR Lisabona.