EVENIMENT EDITORIAL / Monumentele Bucurestilor

Autor: Stelian Turlea 28.07.2009

A aparut lunile trecute la tipografia Monitorul Oficial – dar nu e indicata nicio editura, probabil cartea a fost scoasa in regie proprie – un album extrem de necesar intitulat „Monumente bucurestene".*



Bucurestii sunt un oras cu putine statui, in comparatie cu alte capitale europene. In Buletinul informativ al Primariei Generale sunt mentionate doar 57 de statui si monumente sculptate. Nu mai vorbim de faptul ca putine sunt publicatiile de popularizare care prezinta statuile si monumentele din Bucuresti.
Lucrarea lui Serban Caloianu si a lui Paul Filip cu atat mai mult trebuie laudata si promovata. Acest prim volum al monumentelor bucurestene – autorii spun ca e un prim volum, dar nu anunta si cate vor mai fi – este impartit in trei mari capitole. In primul sunt prezentate, in ordine cronologica, statuile si monumentele realizate la sfarsitul secolului al XIX-lea si in prima parte a secolului XX, asa cum au fost imortalizate in cartile postale ilustrate. Cele mai multe dintre aceste monumente nu mai exista. Printre aceste prime statui din Bucuresti se numara cea a spatarului Mihail Cantacuzino din fata Spitalului Coltea (realizata de Karl Storck in 1869 si dezvelita in 1870) si statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul de la Universitate (realizata de A.E.Carrier-Belleuse in 1874). Al treilea monument inaugurat la cateva luni dupa Mihai Viteazul a fost Coloana cu Vultur, realizata tot de Karl Storck si amplasata initial in Gradina Episcopiei (devenita mai tarziu Gradina Ateneului). Monumentul reprezenta un vultur cu aripile desfacute purtand un glob terestru pe spate si o coroana deasupra. In 1890, monumentul a fost mutat in actuala Piata Rosetti, unde a ramas pana in 1903, dupa care a fost mutat din nou in Piata Principesa Maria (azi Regina Maria), unde a stat pana in 1977, cand a fost distrus de cutremur.
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX apar din ce in ce mai multe statui impozante ale unor personalitati nationale din viata politica, sociala si culturala. Cele mai multe busturi au fost amplasate in Gradina Ateneului, incepand cu 1895, pana in 1939, cand aceasta a fost desfiintata prin Planul General de Sistematizare a Capitalei. In 1939 si 1940 au fost dezvelite statuile ecvestre ale regilor Carol I si Ferdinand I, capodopere ale sculptorului croat Ivan Mestrovici, dar ambele au fost distruse de comunisti, in 1948.
Capitolul 2 al albumului cuprinde aproape tot ce inseamna monument de for public – statui si monumente, basoreliefuri s.a. Capitolul 3 trateaza arta funerara, lucrarile de arta pe care le putem gasi in cimitire, indeosebi Bellu Ortodox.
Albumul e o imagine graitoare a monumentelor Capitalei - indeosebi a celor distruse: statuile ecvestre ale primilor doi regi, dar si monumentele unei multimi de oameni politici: Ion C. Bratianu, Pake Protopopescu, Take Ionescu, Lascar Catargiu, Eugeniu Carada s.a.
 
 
___
*) Serban Caloianu, Paul Filip – Monumente bucurestene, format mare, 320 pagini.