Sarbu vinde MediaPro Entertainment si devine actionar in grupul american CME. Cititi un interviu cu Sarbu

Autor: Cristian Hostiuc 28.07.2009

Compania de media CME cumpara MediaPro Entertainment intr-o tranzactie de 97,6 milioane de dolari, iar Adrian Sarbu preia aproximativ 5% din CME si devine directorul executiv al intregului grup american.



Adrian Sarbu a semnat un acord prin care va transfera grupului american CME, care detine compania PRO TV SA, toate operatiunile de entertainment detinute de MediaPRO intr-o tranzactie complexa estimata la 97,6 mil. $ de catre banca americana Merrill Lynch.
CME, care detine deja 8,75% din MediaPRO Entertainment (MPE), ii va plati lui Sarbu 10 milioane de dolari cash, ii va oferi 2,2 milioane de actiuni CME (care valoreaza acum 47 mil. $) si ii va da posibilitatea de a cumpara inca 850.000 de actiuni CME in viitor la pretul de acum (21,75 de dolari pe actiune). De asemenea, CME va prelua datorii de 35,6 mil. $ ale MPE si ii va da inapoi lui Sarbu 8,75 % din celelalte afaceri care fac parte din MediaPRO Management (PubliMedia - companie de publishing, Coprint - tipografii, Mediafax - cel mai mare furnizor de informatie generala si de business din Romania, MediaPRO Interactiv - internet, Indoor Media - publicitate indoor si MediaSat - telecom).
In urma tranzactiei prin care Sarbu a vandut catre CME divizia de entertainment a MediaPRO, el va detine aproximativ 5% din actiunile CME.
MediaPRO Entertainment include MediaPRO Pictures, MediaPRO Studios, MediaPRO Distribution, Pro Video, MediaPRO Music & Entertainment, Cinema Pro, Hollywood Multiplex, pachetul majoritar din Domino - companie de productie de spoturi si MediaPRO Pictures sro - operatiunile de film din Cehia. 
Ronald Lauder, fondatorul si presedintele non-executiv al CME, a comentat aceasta tranzactie: "In ultimii 20 de ani Adrian Sarbu a construit si a adus MediaPRO Entertainment in topul studiourilor si producatorilor de film din Europa Centrala si de Est. Aceasta achizitie ofera canalelor noastre de televiziune o sursa importanta de continut si ne permite sa ne diversificam centrele de venit."
La randul lui, Adrian Sarbu a afirmat ca principalul avantaj al CME este continutul, iar integrarea tuturor activelor de acest gen va duce la optimizarea costurilor, va imbunatati calitatea produselor oferite si va multiplica talentul resurselor locale creand o noua sursa de venituri pentru CME. "Cu investitia Time Warner si integrarea MediaPRO Entertainment am facut progrese importante in strategia CME de a deveni o companie de media integrata si un player major in Europa". CME isi creeaza prin aceasta achizitie o divizie de continut, formata din unitati de productie, servicii si distributie in toate teritoriile in care activeaza.
Merrill Lynch a fost angajata de boardul CME sa ofere o opinie independenta acestei tranzactii avand in vedere ca Sarbu este presedinte si director executiv (Chief Executive Officer) al grupului american listat pe piata bursiera americana Nasdaq, pozitie pe care a preluat-o incepand de astazi dupa ce din octombrie 2007 a fost directorul operational (Chef Operating Officer) si presedinte de la 1 ianuarie 2009. Bank of America a fost consultant pentru terti, iar de partea vanzatorului consultantul a fost banca JP Morgan.
MediaPRO Entertainment este unul din cei mai mari producatori si distribuitori de continut de televiziune si filme de cinema din regiune si detine studiourile de la Buftea, unele dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est. Prin integrarea MPE, grupul american va crea una dintre cele mai puternice divizii de continut si distributie de film, entertainment si reality-show care va oferi servicii tuturor televiziunilor din Europa Centrala si de Est care fac parte din CME.
In 2008 MediaPRO Entertainment a avut venituri de 95 mil. $ cu un profit operational (EBITDA) de 13 mil. $. Contractele MediaPRO Entertainment cu CME au reprezentat 40% din business si se refera la cele mai de succes productii de fictiune pentru televiziune difuzate pe piata din Romania de catre canalele Pro Tv si Acasa, care ulterior au fost achizitionate si de catre statiile din alte teritorii CME.
CME opereaza mai multe posturi de televiziune in Est (Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Ucraina, Romania) avand o piata de 97 de milioane de telespectatori. Ronald Lauder este fondatorul CME, iar prin actiunile sale preferentiale controleaza compania. Cel mai mare actionar (31%) este gigantul Time Warner.
In Romania, CME are 95% din compania PRO TV, liderul local, restul de 5% fiind in posesia lui Adrian Sarbu, care mai detine printre alte active media si Ziarul Financiar.
 
 
Romanul care a ajuns in cea mai inalta pozitie executiva intr-o multinationala
Adrian Sarbu este, incepand de astazi, romanul care ocupa cea mai inalta pozitie executiva intr-o companie multinationala, el detinand functiile de presedinte si director executiv al Central European Media Enterprise (CME). "CME este o organizatie tanara si energica. Strategia mea este sa fac CME una dintre cele mai mari si respectate companii de media din Europa si sa arat ca oamenii din regiune sunt competitivi in industria de entertainment, care parea pana acum un club select destinat profesionistilor din America", a declarat Adrian Sarbu. "Adrian este cel mai talentat executiv cu care am lucrat si sunt onorat sa anunt numirea lui in functia de director executiv al companiei. Este el un activ indispensabil pentru CME, iar experienta lui va continua sa fie o resursa valoroasa pentru companie", a declarat Ronald Lauder, fondatorul si chairman non-executiv al CME, o companie care opereaza 18 posturi de televiziune in sapte tari foste comuniste din Europa Centrala si de Est- Romania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Ucraina. CME acopera o piata de 97 de milioane de telespectatori. CME a avut anul trecut venituri de aproximativ un miliard de dolari si un profit operational (EBITDA) de 340 de milioane de dolari, fiind una dintre cele mai profitabile companii de televiziune de lume. Compania este listata pe piata bursiera americana Nasdaq si la Bursa din Praga. Ronald Lauder este cel care controleaza CME prin drepturile de vot detinute, dar actionarul principal (31%) este cel mai mare grup de media din lume, Time Warner. Dupa ce a condus direct afacerile din Romania si Cehia, care au ponderea cea mai mare in cifra de afaceri si profit, Adrian Sarbu, 54 de ani, a fost promovat in octombrie 2007 in functia de director operational (COO) al intregului grup, pentru ca acum sa preia efectiv pozitia numarul unu. In lume numarul romanilor care detin pozitii executive de top este extrem de redus. CME detine in Romania compania Pro Tv SA ce include canalele de televiziune Pro Tv, Acasa, Pro Tv International, Pro Cinema, sport.ro si MTV Romania. Sarbu mai detine 5% din compania Pro Tv SA.