O firma de 4 mil. euro face achizitii de 290 mil. euro

Autor: Rares Jitianu 30.07.2009
Producatorul de profile din otel Intfor Galati (simbol bursier INOR), companie listata pe piata RASDAQ si care are o capitalizare de 4 mil. euro, a incheiat cu firma chineza Zhengzhou Top Rolling Technology un acord pentru achizitionarea de echipamente in valoare de 410 mil. dolari (290 mil. euro), conform Mediafax.
Contractul implica reconditionarea unei linii vechi de laminare, pentru zece milioane de dolari, si echiparea completa a unei noi linii de productie, in valoare de peste 400 de milioane de dolari.
Intfor a achizitionat de la firma chineza o linie de laminare in valoare de opt milioane de dolari in 2007, aceasta fiind livrata la finele anului trecut si intrand in functiune in luna mai a acestui an.
Cele doua parti nu au oferit detalii cu privire la modul in care va fi finantata achizitia echipamentelor. Intfor si-a majorat la inceputul anului limita de credit la 25 mil. euro printr-o decizie a actionarilor.
Intfor Galati este detinuta in proportie de 63,82% de catre compania Profiland, in vreme ce firma Totsid detine un pachet de 19,59% din societate. La Profiland apar ca asociati mai multe persoane fizice din Romania, respectiv Andrei si Mariana Lisinschi.
Intfor mizeaza in acest an pe venituri de 202 mil. lei (48 mil. euro) si un profit net de 2,26 mil. lei (0,54 mil. euro).
Compania a inregistrat anul trecut un profit de 552.000 de lei (circa 150.000 de euro), in scadere cu 7,7% fata de nivelul din 2007. In acelasi timp, societatea a inregistrat venituri totale in valoare de 141,4 mil. lei (38,3 mil. euro), in crestere cu 4,4%. Conform societatii, numarul mediu de salariati pe anul trecut s-a ridicat la 578 de persoane.
Intfor detine o cota de piata de circa 68% din piata parapetelor metalice, 54% din piata benzilor lacuite pentru ambalat si 40% din piata tevilor sudate longitudinal si a profilelor formate la rece, conform raportului anual emis de companie. Printre competitorii din piata interna a produselor metalurgice se afla ArcelorMittal Iasi si compania Betak Bistrita, Tehnosteel LBR si Europipe Industry.
Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 4 lei/actiune, capitalizarea societatii fiind de 16,5 mil. lei (3,9 mil. euro).