Un hotel de trei stele de pe litoral care incasa 100.000 de euro pe saptamana anul trecut abia ajunge acum la 75.000 de euro, majoritatea incasari de weekend

Autor: Diana Tudor Stoica 30.07.2009

Veniturile hotelurilor de pe litoral au scazut in luna iulie a acestui an cu marje cuprinse intre 20% si 35% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit estimarilor ZF pe baza informatiilor furnizate de hotelieri, in conditiile in care gradul de ocupare al hotelurilor de pe litoral a scazut cu minimum 10-20% fata de vara anului 2008.

Astfel, daca un hotel de trei stele cu 180 de camere castiga anul trecut aproape 395.000 de lei (peste 100.000 de euro) pe saptamana din inchirierea camerelor, la un grad de ocupare de 100%, anul acesta obtine doar un pic peste 316.000 de lei (circa 75.000 de euro), in cazul cel mai fericit, la un grad de ocupare de 70 - 80% in timpul saptamanii si 100% in weekend.

"Lipsa banilor a fost principalul motiv pentru care gradul de ocupare al hotelului a scazut vara aceasta in cursul saptamanii cu 20% fata de anul trecut, insa si frica indusa de media, lipsa de creditare si cresterea somajului au fost motive pentru care mai putine persoane au venit pe litoral anul acesta. Ce mai, e criza!", a declarat Ciprian Constantinescu, proprietarul hotelului Delta de trei stele din statiunea Jupiter. In urma cu un an, hotelul Delta avea un grad de ocupare de 100%, atat in weekend, cat si in timpul saptamanii.

 

La Costinesti e cel mai rau: doar 25 de camere ocupate din 100

Afirmatia sa este confirmata de Adrian Mazilu, proprietarul hotelului Regal de doua stele din Costinesti, una dintre statiunile cu cea mai puternica scadere a numarului de turisti in aceasta vara. Gradul de ocupare al camerelor de hotel din Costinesti este anul acesta de doar 30-40% in cursul saptamanii. "Saptamana trecuta a fost foarte proasta. Gradul de ocupare a fost de 25% in timpul saptamanii si de 90% in weekend, in timp ce anul trecut gradul de ocupare al hotelului era de 100% pe parcursul intregii saptamani", declara proprietarul hotelului cu 48 de camere din Costinesti. Mazilu afirma ca gradul mic de ocupare al statiunii este determinat de aspectul neingrijit al plajei, dar si de faptul ca turistii prefera sa mearga in Mamaia sau in statiuni cu preturi mai mici, ca Venus, Jupiter sau Neptun.

 

Operatorii pierd bani din cursul valutar

Scaderea puterii de cumparare a potentialilor turisti si devalorizarea leului sunt principalii factori care au afectat afacerile hotelierilor de pe litoral anul acesta. 

"Hotelierii au incheiat anul trecut contracte cu tur operatorii pentru vara lui 2009 la un pret de 3,65 lei un euro, iar in prezent un euro costa 4,2 lei. Astfel, pe intreg litoralul preturile au scazut anul acesta cu pana la 30% comparativ cu vara anului 2008", a declarat Nicolae Bucovala, presedinte al Asociatiei Patronale Mamaia si proprietarul hotelului Tomis de trei stele din aceeasi statiune, care opereaza 188 de camere.

Bucovala se numara printre hotelierii care au avut parte saptamana trecuta un grad de ocupare de 90-95% in cursul saptamanii si de 100% in timpul weekendului, in conditiile in care pretul unei camere de doua persoane cu mic dejun si sezlong incluse a costat saptamana trecuta 300 de lei (pret de receptie - n.r). "In weekendul trecut nu am mai avut locuri libere. In ceea ce priveste contractele cu tur operatorii, am pastrat preturile pe camera avute in 2008. La receptie insa, preturile au fost cu 5-10% mai mici decat anul trecut", a adaugat el.

Si hotelul Delta de trei stele din statiunea Jupiter, detinut de omul de afaceri Ciprian Constantinescu, a avut saptamana trecuta un grad de ocupare de 100% in weekend si de 80% in cursul saptamanii, in conditiile in care preturile au ramas la nivelul anului trecut. Atat in hotelul Tomis din Mamaia, cat in hotelul Delta din Jupiter aproape toate camerele au fost vandute prin intermediul agentiilor de turism, la un pret mai mic decat cel practicat la receptia hotelului.

 

Preturi mai mici cu 10% in Costinesti si Saturn

In prezent, pretul de la receptie al unei camere de doua persoane, cu mic dejun inclus, poate varia in functie de statiune si numarul de stele al hotelului, intre 165 de lei si 440 de lei, potrivit informatiilor oferite de hotelieri. In timp ce operatorii de hoteluri din statiunile cu grad mare de ocupare intentioneaza sa mentina preturile pana la finalizarea sezonului estival, cei din Costinesti sau Saturn au redus preturile cu 10% la inceputul acestei saptamani.

"De la inceputul sezonului am scazut preturile cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La inceputul acestei saptamani am realizat insa o noua reducere de preturi, de 10%", a spus Adrian Mazilu, proprietarul hotelului Regal din Costinesti. Astfel, in prezent, pretul unei camere de doua persoane in hotelul Regal este de 200 de lei pe noapte.

"Am scazut preturile cu 10% in cursul primei parti a sezonului comparativ cu anul trecut si la inceputul acestei saptamani am mai operat o scadere de 10%", au declarat si reprezentantii hotelului Saturn de cinci stele din statiunea Saturn, care opereaza 140 de camere.

Potrivit lui Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia si proprietarul hotelului Tomis, toti hotelierii vor opera reduceri de preturi incepand cu data de 15 august, odata cu finalizarea sezonului.