Producatorul de airbaguri GTS Sighisoara taie investitiile si reduce productia la jumatate

Autor: Alexandru Anghel 03.08.2009

Producatorul de airbaguri Global Safety Textiles (GST) din Sighisoara vede o reducere de 50% a afacerilor din acest an dupa ce nivelul comenzilor a ajuns in primul trimestru la o treime fata de anul trecut.

Incepand cu lunile de vara compania a cunoscut o revenire usoara a productiei, fiind reangajati 100 din cei 300 de oameni concediati la finalul anului trecut si in ianuarie 2009.

"Am simtit criza foarte tare. Intre timp, in martie - aprilie, am readus o parte din oameni in fabrica, dar tot trebuie sa ii rotim intre liniile de productie pentru ca sunt unele care lucreaza doar 2-3 zile pe saptamana", a spus Harald Gitschner, directorul general al companiei.

 

Au ajuns la doua treimi din activitatea de dinaintea crizei

GTS are o capaciate maxima de productie de 180.000 de airbaguri pe saptamana, cifra atinsa pentru o scurta perioada in timpul anului trecut. In 2008 cifra de afaceri raportata a fost de 21,9 milioane de euro, iar pentru anul acesta managementul estimeaza un nivel de circa 11 milioane de euro.

"Trecem de 11 milioane de euro. Suntem la jumatatea anului, iar acum incep sa demareze cateva proiecte noi. Este vorba de un client din Brazilia si un proiect cu Autoliv Germania", a declarat Gitschner.

Global Safety Textiles este detinuta de producatorul american de materiale textile ITG Global. Compania realizeaza in fabrica de la Sighisoara, unde are aproximativ 600 de angajati, procese de taiere si coasere a airbag-urilor.

Productia s-a redus de la o medie saptamanala de la 150.000 - 160.000 de unitati la 50.000 - 60.000 de unitati.

"Suntem acum la doua treimi din activitatea de dinaintea crizei. Am marit productia la 90.000 de unitati pe saptamana si chiar am avut o perioada scurta cu 100.000 de unitati. Deocamdata vom avea acest volum timp de opt saptamani", a declarat Gitschner.

Vin proiecte noi

Cel mai mare client al GTS este producatorul auto FIAT, dar potrivit reprezentantilor companiei airbagurile cusute la Sighisoara echipeaza circa jumatate din automobilele produse la nivel european. GTS realizeaza airbagurile pentru Dacia, prin grupul Renault.

Compania este furnizor auto de rang doi, produsele realizate in fabrica sa fiind livrate apoi catre companii precum Takata Petri sau Autoliv (furnizori auto de rang 1), care realizeaza intreg airbagul prin montarea mecanismelor complementare.

Managementul companiei a suspendat in acest an planurile de investitii, fiind acum preocupata cu redimensionarea capacitatii de productie. GTS urma sa investeasca circa 5 milioane de euro pentru a demara productia de corturi, dar s-a decis la finalul anului trecut ca proiectul sa fie realizat la o scara mai mica.

"Anul trecut am investit foarte putin, iar in 2009 nu avem niciun proiect. Productia a fost crescuta puternic in ultimii ani, iar pentru proiectele noi partenerii vor transfera aici (Sighisoara - n.r.) o parte din masinile lor", a explicat Gitschner.

Reducerea productiei de automobile a determinat si reducerea stocurilor si implementarea unor strategii de aprovizionare in functie de productia zilnica. Astfel, comenzile partenerilor oscileaza in functie de luna iar acest lucru presupune mentinerea productiei fara a mai inchide fabrica pentru perioada de concedii din august, specifica industriei auto.

 

Global Safety Textiles in cifre: