Numarul de angajati bugetari este o nebuloasa pentru guvern. Cum comentati?

Autor: Doina Anghel 04.08.2009

Pe masa de lucru a sedintei de astazi a Guvernului ar trebui sa stea, din nou, problema restructurarilor aparatului administrativ.

Numarul angajatilor de la stat si al functionarilor publici este o necunoscuta si pentru sindicatele care ii reprezinta si nu se poate calcula, asadar, ce economii s-ar putea face la bugetul de stat prin concedierile care vor urma reorganizarilor la institutiile de stat, de care Guvernul vorbeste insistent in ultimele luni.

O prima discutie privind reorganizarea agentiilor din subordinea Guvernului (ZF a calculat ca ar fi 244) ar urma sa aiba loc astazi in sedinta saptamanala, implicit urmand sa se discute si despre concedieri.

Potrivit legii bugetului, numarul total al posturilor prevazute in schema administratiei de stat in 2009 este de 1.149.352, insa ceea ce nu este inca public este cate dintre aceste posturi sunt ocupate, afirma presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

"Nu stim cate fiinte umane ocupa aceste posturi, pentru ca cifrele privind numarul real de angajati sunt confidentiale. Ministerele nu vor pur si simplu sa le comunice", spune Costin, el sustinand ca este posibil ca multe din aceste pozitii sa fie cumulate de aceeasi persoana, de pilda cazul profesorilor care cumuleaza mai multe catedre.

La randul sau, ministrul dezvoltarii Vasile Blaga sustine ca schemele de personal ale primariilor sunt incarcate in mod suspect de fiecare primarie in parte.

Ministrul muncii Marian Sarbu si ministrul de finante Gheorghe Pogea nu au putut fi contactati ieri pentru a da detalii. Nici site-ul Ministerului Finantelor, nici cel al Ministerului Muncii nu contin date despre numarul real de angajati in sistemul public.

 

Schemele de personal difera de la primarie la primarie

Ministrul dezvoltarii Vasile Blaga a afirmat ieri ca reprezentantii administratiilor locale vor fi consultati, la sfarsitul acestei saptamani, cu privire la normativul de personal necesar pentru functionare, intrucat Guvernul intentioneaza sa aloce fonduri doar pentru numarul de angajati care va fi stabilit, iar eventualii angajati suplimentari ar urma sa fie platiti din fondurile primariilor. El a subliniat ca sunt foarte mari diferente intre numarul angajatilor in primarii care gestioneaza comunitati similare si in unele cazuri s-a ajuns la situatii "aberante". El a dat exemplul unei primarii de comuna cu 5.000 de locuitori, spunand ca unele astfel de primarii functioneaza cu unsprezece angajati, altele cu 50.

"E clar ca lucrurile, in unele zone, sunt scapate de sub control. Deci sunt astfel de analize, dar totdeauna trebuie facute la masa cu cei care ii reprezinta pe alesii locali. Suntem un stat democratic, ne-am asumat acest lucru, iar acest guvern chiar a facut un titlu de glorie din descentralizare", a spus el.

 

Fondul de rezerva va asigura supravietuirea primariilor in 2009

Ministrul Blaga nu a putut preciza cate administratii locale si-au terminat deja fondurile necesare functionarii, la nivel de tara, aratand ca Ministerul Administratiei si Internelor poate oferi aceste cifre. El a spus insa ca multe din administratii nu mai au bani, nici sa aprinda becul luna viitoare.

"Exista un singur lucru pe care trebuie sa-l faca Guvernul: sa asigure sectiunea de functionare si sa faca rost in bugetul de stat, din fondul de rezerva - si nu va fi usor - pentru a asigura sectiunea de functionare, repet, de functionare a acestor primarii (...) Dar in sectiunea de functionare nu intra numai salariile, intra minimum de utilitati publice garantate de Constitutie", a spus Blaga.

Intrebat daca crede ca reducerea numarului de bugetari va fi respectata de ministrii PSD si PD-L, Blaga a spus ca acest aspect este "indiscutabil", pentru ca Guvernul este unul responsabil.

 

Ce mai reorganizeaza ministerele

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) are in subordine 14 agentii si directii care au in total peste 13.000 de posturi ocupate, o parte dintre aceste structuri neputand fi insa restructurate, sustine secretarul de stat Dumitru Cornoiu.

Surse ministeriale au declarat recent ca variantele de reducere a numarului de agentii din subordinea Ministerului Muncii ar fi unificarea Inspectiei Muncii cu Inspectia Sociala, comasarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului cu Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si desfiintarea directiilor de munca si protectie sociala ale caror atributii sa fie preluate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.

Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse ar urma sa fie transferata la Secretariatul General al Guvernului, unde functioneaza Departamentul pentru Relatii Interetnice, potrivit surselor citate.

Reprezentantii Ministerului Justitiei spun ca a inceput inca din iunie reorganizarea, a desfiintat mai multe posturi si a transformat directii, iar pana in octombrie va face o evaluare a personalului si, daca este cazul, va propune Guvernului o a doua reorganizare.

"Au fost desfiintate toate posturile de director adjunct din minister (cu exceptia Directiei de Elaborare Acte Normative), adica 14 posturi. Un post de director a fost transformat in sef serviciu. A fost desfiintat postul de secretar general adjunct, pentru ca nu-si justifica economic si administrativ existenta. Prin desfiintarea posturilor inutile de directori adjuncti, Ministerul Justitiei economiseste aproximativ 400.000 de euro pe an", scriu reprezentantii institutiei intr-un comunicat.

Alti 450.000 de euro sunt economisiti prin masura de incetare a detasarilor - din calculele oficialilor MJLC este vorba despre aproximativ 38.000 de euro pe luna.

Reprezentantii Ministerul Sanatatii i-au prezentat premierului propunerea de restructurare a unor institutii din subordine, care vizeaza desfiintarea a 374 de posturi, estimand o reducere a cheltuielilor de aproximativ 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

Angajatii MAE au taiate de la plata de mai bine de o luna mai multe sporuri, printre care cel de toxicitate, cel de antena, cel pentru limbile straine, precum si plata orelor suplimentare, sustin surse din minister.