Hotelurile Clujului au pierdut peste 60% din clienti

Autor: Laurentiu Cotu 04.08.2009

Piata hoteliera clujeana isi continua trendul descendent inregistrat in ultimele luni. In contextul in care peste 90% din turismul municipiului Cluj este reprezentat de turismul de business, iar criza financiara a afectat in mare masura activitatile economice locale, gradul de ocupare a hotelurilor a scazut la nivelul din 2007.

Conform principalilor jucatori din piata hoteliera locala, in acest an scaderile ar putea depasi 15%, comparativ cu anul 2008.

Hotelul Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, a inregistrat in primul semestru din acest an un grad mediu de ocupare de 65%, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tot in aceasta perioada de timp cifra de afaceri a Opera Plaza a scazut cu 10% fata de primul semestru din anul trecut.

Reprezentantii Opera Plaza estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut.

 

Scaderile au inceput in 2008

"Evolutia pietei hoteliere locale, care a inregistrat o usoara scadere inca de la finele anului 2008, a continuat pe acelasi trend descendent si in primul semestru al anului 2009. Pentru urmatoarele luni estimam o stagnare a pietei hoteliere cu o posibila scadere de pana la 5%", a declarat Anca Popovici, sales & marketing manager al Opera Plaza.

Oficialii Opera Plaza estimau la inceputul anului in curs un grad mediu de ocupare al hotelului pentru 2009 de aproximativ 70%, in scadere cu 6 procente fata de anul 2008.

Si conducerea companiei Transilvania Development (TD), firma care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, a anuntat pentru primul semestru din acest an un grad mediu de ocupare al celor doua hoteluri de aproximativ 57%, in scadere cu 13% fata fata de perioada similara a anului trecut.

 

Incasarile scad cu 13%

Conducerea City Hotels estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al celor doua hoteluri de aproximativ 60%, in scadere cu pana la 14% fata de anul trecut.

"In a doua parte a anului piata isi va continua trendul descrescator, situandu-se undeva la nivelul anului 2007. City Hotel si-a revizuit in scadere estimarile pentru anul 2009, obiectivul nostru fiind in prezent un grad mediu de ocupare in 2009 de aproximativ 60% si un volum al incasarilor cu 13% mai mic fata de anul 2008", a declarat pentru ZF Transilvania Cosmin Sindean, manager al City Hotels.