Telefonia mobila: De ce se taxeaza la secunda numai dupa primul minut?

Autor: Mihaela Popescu 04.08.2009

Operatorii de telefonie mobila din Romania vor taxa in continuare primul minut de convorbire intreg, indiferent de numarul de secunde vorbite, chiar daca de la 1 iulie anul acesta convorbirile pe mobil peste granita sunt taxate incepand cu primele 30 de secunde la apelare si dupa prima secunda la primirea unui apel.

"Operatorii nu vor renunta la aceasta practica pentru ca vor sa-si amortizeze costurile de initiere a apelului si pentru ca nu exista reglementari care sa le interzica acest lucru", explica ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). La nivelul UE, Comisia Europeana le-a impus din luna iulie operatorilor de profil sa reduca la jumatate acest minut inclus automat pe factura de plata, insa doar pentru roaming.

De ce nu se renunta insa nici la cele 30 de secunde platite automat de clienti la inceputul fiecarui apel?

Reprezentantii ANCOM spun ca taxarea automata a primului minut, chiar si pentru convorbiri de cateva secunde, acopera costurile de initiere a pelului."Initierea si conectarea apelurilor telefonice (adica realizarea conexiunii intre postul telefonic apelant si postul telefonic apelat) presupun anumite cheltuieli pentru operatori, separat de cheltuielile legate de mentinerea circuitului pe durata convorbirii", explica reprezentantii ANCOM. Ei spun ca din acest motiv chiar si bip-urile ii costa pe operatorii de telefonie mobila.

Toti cei patru jucatori din piata telefoniei mobile, Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil (Zapp) utilizeaza tarifarea la secunda dupa primul minut de convorbire, deci chiar si o convorbire de 10 secunde este tarifata ca fiind de un minut. Nu sunt date privind profiturile operatorilor din acest tip de taxare.

La inceput, operatorii tarifau chiar si dupa primul minut tot in numar intregi de minute, dar au renuntat dupa ce unul dintre acestia a introdus taxarea la secunda dupa primul minut.

Reglementarile din domeniu nu vizeaza planurile tarifare ale operatorilor, fiind reglementat doar segmentul de interconectare, astfel incat jucatorii de pe piata pot decide singuri ce modalitate de tarifare aplica.

 Cele mai mari investigatii si analize ale Consiliului Concurentei (CC) pe piata telecom vizeaza serviciile de telefonie mobila, pentru a identifica eventuale abuzuri de pozitie dominanta, preluarea Zapp de catre Cosmote si proiectul Net City. "Consiliul Concurentei, raspunzand plangerii unui agent economic impotriva unui abuz de pozitie dominanta a altor trei operatori, a deschis o investigatie pe piata serviviilor de telefonie mobila in anul 2006. Aceasta investigatie se apropie de final", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.

Institutia analizeaza in prezent si efectele preluarii Zapp de catre grecii de la Cosmote asupra mediului concurential. Cosmote a semnat, pe 30 iunie, un acord pentru achizitia Telemobil, operatorul Zapp, care detine o licenta 3G.

Chiritoiu a mai spus ca reprezentantii CE au solicitat clarificarea aspectelor neconcurentiale din proiectul NetCity al Primariei Capitalei, CC avand termenul-limita la jumatatea lunii septembrie pentru a trimite raspunsurile la CE. Proiectul NetCity prevede ingroparea cablurilor de retele de comunicatii din Bucuresti.

"Noi trebuie sa avem grija ca NetCity sa nu se transforme intr-un monopol, pentru ca toti operatorii vor fi obligati sa lucreze cu NetCity. Practic, trebuie sa convingem Primaria sa faca acest proiect compatibil cu reglementarile din domeniul concurentei. Putem apela si la varianta deschiderii unei investigatii prin care putem obliga Primaria sa respecte legislatia concurentei", a precizat Chiritoiu.