Procurorii vor decide daca seful OMV ar trebui acuzat ca a facut tranzactii bursiere pe baza de informatii privilegiate

Ziarul Financiar 06.08.2009

Autoritatea pietelor financiare din Austria a cerut procurorilor sa determine daca CEO-ul grupului petrolier OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, ar trebui pus sub acuzare, pentru suspiciuni de tranzactionare pe baza de informatii privilegiate (insider trading), scrie Wall Street Journal.

Solicitarea se refera la o achizitie facuta de seful OMV a unor actiuni ale grupului in valoare de 20.400 de euro, pe data de 23 martie, cu o saptamana inainte de publicarea anuntului de vanzare a participatiei de 20% la rivalul maghiar MOL. Anuntul tranzactiei a apreciat titlurile OMV cu peste 3%.

Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare dinĀ Austria a demarat la sfarsitul lunii aprilie o investigatie in privinta tranzactiei facute de Ruttenstorfer, insa reprezentantii institutiei au spus atunci ca verificarea este o operatiune de rutina.

OMV si-a vandut participatia de 21% detinuta in cadrul rivalei MOL catre compania rusa Surgutneftegaz dupa ce toate incercarile de preluare a grupului maghiar au esuat. OMV a incasat 1,4 mld. euro pentru actiunile detinute in cadrul MOL, aproape dublu fata de valoarea la care acestea erau tranzactionate pe bursa, dar aceeasi suma pe care a platit-o pentru actiunile companiei ungare. Fuziunea OMV-MOL, care ar fi condus la crearea celui mai mare grup petrolier est-european, a fost blocata in urma restrictiilor de ordin competitional impuse de Uniunea Europeana, dar si a opozitiei reprezentantilor companiei maghiare.

OMV este actionarul majoritar al grupului petrolier Petrom, cea mai mare companie din Romania.