Cum sa mai smulgi niste bani de la contribuabili: Sporul de zambet

Ziarul Financiar 06.08.2009

Printre sporurile acordate la institutii publice din Romania se afla "sporul de zambet" de 15%, a declarat intr-o conferinta de presa presedintele ANFP, Andras Szakal, citat de Mediafax.

Astfel, Politia Comunitara din Ploiesti da de Pasti si de Craciun sporuri pentru zambet, unele dintre acestea depasind chiar si 100% din salariul de baza si fiind trecute in contractul colectiv de munca. Conform unei anchete desfasurate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, sporul de zambet era de 15% si se acorda in functie de ponderea de timp efectiv prestat in relatia directa cu publicul.

Conducerea ANFP a mai spus ca prin contractul colectiv de munca institutiile mai acordau spor de 15% pentru persoanele care lucreaza in conditii periculoase in cimitire, spor de 10% pentru personalul care lucreaza la gradina zoologica, spor de 15% pentru reparatii carosabil, de 7% pentru sudura electrica, de 5% pentru cei care lucrau cu aparatul de multiplicat sau 10% pentru personalul din sera.

"Toate sunt ilegale, pentru ca nu se pot acorda pe contractul colectiv de munca. Vom sesiza in acest sens Curtea de Conturi. (...) Sporurile vor fi anulate, iar functionarii publici probabil ca vor trebuia sa returneze banii care le-au fost acordati ilegal, pentru ca legea prevede ca orice drept salarial acordat ilegal se recupereaza", a spus Szakal.