Presedintele rus trimite procurorii peste corporatiile de stat

Autor: Magraon Andreea 09.08.2009

Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut initierea unei anchete in privinta modului in care companiile de stat folosesc fondurile publice, pe fondul presiunilor crescande asupra modului in care guvernul administreaza economia tarii afectata de criza financiara si care a scazut cu 10% in prima jumatate a anului, relateaza Financial Times.



Medvedev "a cerut procurorilor sa prezinte propuneri in care sa explice inclusiv daca sunt motive sa fie folosite in continuare structuri precum corporatiile de stat", a anuntat administratia de la Kremlin.

 

Medvedev versus Putin

Corporatiile, multe dintre ele fiind infiintate in 2008, in ultimul an de presedintie al predecesorului lui Medvedev, actualul premier Vladimir Putin, au inghititi zeci de miliarde de ruble din fondurile publice. Putin apara corporatile de stat, care au acces facil la fondurile bugetare si legaturi politice, pe care le considera un motor al dezvoltarii economice al Rusiei.

Criticii sustin insa ca astfel de companii, precum banca VEB, Russian Technologies, firma de nanotehnologie Rosnano, agentia nucleara Rosatom, corporatia pentru dezvoltare Olymp-stroi si Deposit Insurance Agency de-monstreaza controlul administratiei de la Kremlin asupra economiei si elimina investitiile private.

 

Urmeaza un nou val de privatizare

Medvedev a declarat ca afacerile private sunt motorul modernizarii Rusiei si a sugerat ca aceste corporatii de stat trebuie privatizate, mai devreme sau mai tarziu.

Presa rusa a relatat ca aceasta idee a fost inclusa intr-un proiect de lege menit sa imbunatateasca statutul juridic al mediului de afaceri, pregatit de consilierii lui Medvedev, in acest an. Planul include modificarea statutului corporatiilor de stat, care isi vor pierde privilegiile speciale.

Unii analisti considera ca ordinul lui Medvedev are rolul sa identifice venituri suplimentare in perioada de criza economica si nu sa conteste mostenirea lasata de Putin, cu care conduce tara in tandem.

Ordinul presedintelui rus a venit la o zi dupa ce mii de muncitori ai celei mai mari fabrici de masini din tara, AvtoVAZ, au iesit pe strazi pentru a protesta impotriva administratiei celei mai mare corporatii de stat Russian Technologies.

Compania, condusa de Serghei Chemezov, un apropiat de-al lui Putin, a cerut reducerea orelor de munca la AvtoVAZ, ceea ce ar fi injumatatit salariile muncitorilor.

Decizia a fost luata, desi fabrica a primit miliarde de ruble sub forma de ajutor de stat, fapt pentru care muncitorii au cerut demisia consiliului director.

Analistii sunt de parare ca ordinul lui Medvedev este un raspuns la protestele de saptamana trecuta ale muncitorilor.

Dmitri Medvedev s-a aratat mai liberal decat predecesorul sau, promitand reducerea reglementarii excesive si a birocratiei si investitii private. Dar pana in prezent s-a facut foarte putin, comenteaza Financial Times.

"Medvedev ar trebui sa arate ca face ceva in legatura cu protestele. Eliminarea ineficientei din guvern si din corporatiile de stat e un start bun", a declarat Roland Nash, strateg la Renaissance Capital, o banca de investitii din Moscova.

 

Vladimir Putin, de zece ani in fruntea bucatelor

 

Premierul rus Vladimir Putin a sarbatorit ieri zece ani de la venirea sa la putere in Rusia. El a fost numit premier la 9 august 1999 de presedintele pe atunci Boris Eltin.

Un deceniu mai tarziu, fostul spion KGB s-a impus ca arhitect al unei tari puternice din punct de vedere diplomatic si economic in pofida faptului ca aceasta evolutie s-a realizat cu pretul reducerii unor libertati.

"Acum zece ani, populatia era divizata, iar jumatate inca mai credea ca traia in Uniunea Sovietica. Putin a schimbat acest lucru. El a creat o noua natiune", este de parere politologul rus proguvernamental Gleb Pavlovski.