Ce se va intampla in 2010? O eventuala crestere economica se tine de un fir de ata

Autor: Izabela Badarau 10.08.2009

Diferenta dintre o crestere economica pozitiva in 2010 si una negativa este doar o problema de nuanta. Prognozele pentru anul viitor privind economia romaneasca indica o stagnare economica, fie de plus 0,5%, fie de minus 0,5%. Somajul inca ar mai putea creste la inceputul anului viitor, inflatia se va apropia de tinta stabilita de BNR de 3,5%, iar cursul „sa speram ca nu va crea presiuni de crestere".

Ce spune prognoza oficiala?

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) afiseaza pentru 2010 o crestere reala a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,1%, pana la un nivel de 568,3 mld. lei (135,4 mld. euro). Principalul motor de crestere in 2010 ar putea fi sectorul constructiilor, cu o crestere a valorii adaugate brute de 4%, fata de servicii si agricultura care vor creste cu sub 1% anul viitor. Industria in schimb va avea in continuare o scadere, de 3% in 2010.
Inflatia prognozata de CNP coincide cu tinta Bancii Nationale, de 3,5%, iar cursul de schimb afisat este de 4,2 lei/euro.

Ce spun analistii romani?

Prognozele macroeconomistilor si analistilor din banci privind evolutia economiei romanesti in 2010 variaza in principal intre -1% si 1%, astfel ca diferenta de la plus la minus se leaga doar de factorii sezonieri si de „hazard". In mare, economia va stagna anul viitor.
Prognoza care coboara chiar sub minus 1% ii apartine economistului Lucian-Liviu Albu, care estimeaza pentru 2010 o scadere cuprinsa intre 1 si 3%.
„Anul viitor, am putea avea o scadere intre 1 si 3%, estimare care se bazeaza pe scaderea foarte mare din primul semestru din acest an. In conditiile in care economia europeana isi revine, iar rezultatele vor fi mai bune pe semestrul doi, am putea lua in considerare si o crestere, insa nesemnificativa", apreciaza academicianul Albu.
Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, spune ca anul viitor „vom fi putin pe plus, intre 0 si 1%". „Este o marja mare de incertitudine, evolutia in 2010 va depinde de economia globala. In principiu, ar trebui sa ne redresam pana atunci, pentru ca economia americana transmite semnale pozitive ca ar intra pe o panta ascendenta care va fi lunga. Economia SUA ar putea trage dupa sine si celelalte economii. Insa nu ma astept sa fie o crestere brusca", comenteaza Lungu.
In ceea ce priveste rata somajului, analistul spune ca si la inceputul anului 2010 vom mai vedea efectele restrangerii economice printr-o rata a somajului in crestere, insa spre sfarsitul anului, „daca economia isi revine marginal, cu o crestere de 0,5%", rata somajului ar putea scadea foarte putin.
Intr-un scenariu de baza, Laurian Lungu vede rata inflatiei aproape de intervalul BNR, adica o tinta de 3,5% plus/minus un punct procentual, insa precizeaza ca daca ar aparea presiuni de crestere pe cursul de schimb, rata inflatiei ar putea fi mai ridicata.
Acelasi lucru este subliniat si de economistul-sef al UniCredit Romania Rozalia Pal, care spune ca „daca riscurile de depreciere a cursului vor fi mai reduse in 2009, acest lucru se va reflecta si intr-un nivel mai redus al ratei inflatiei". Prognoza macroeconomistilor UniCredit pentru 2010 este de minus 0,5%. „Estimam o scadere economica pentru 2010 de 0,5%, dupa ce in ultimul trimestru din acest an vom vedea o imbunatatire. In tarile dezvoltate sunt semnale destul de clare de imbunatatire a productiei industriale, care se va vedea si in exporturile Romaniei", apreciaza Rozalia Pal.
In ceea ce priveste rata somajului, analistul vede „o inrautatire in a doua parte a anului 2009, la un nivel de peste 8,7% a ratei somajului, urmand ca in 2010 sa fie o temperare, dar sa se mentina la un nivel destul de ridicat".
Intr-un raport publicat ieri de RBS Bank Romania, cresterea reala a PIB estimata pentru 2010 este de 0,5%, in conditiile unei scaderi a productiei industriale de 3%, in timp ce inflatia este estimata la 3,2%, iar rata somajului la 8%.
BCR Cercetare a precizat de asemenea intr-un raport publicat ieri: „Contractia ar putea atinge 8% in 2009, iar cresterea economica s-ar putea relua din 2010".

Ce spun agentiile de rating?

Cea mai recenta prognoza a Moody’s pentru Romania anului 2010 este o crestere economica de 0,2%, dupa ce anul acesta scaderea va fi de 5,7%. Contractia economica estimata de Moody’s este printre cele mai optimiste prognoze la momentul actual.
Inflatia estimata de Moody’s pentru anul viitor este de 3,7%, deficitul bugetar de 4% din PIB, datoria publica de 25,1% din PIB, iar deficitul de cont curent de 3,5% din PIB.
Fitch Ratings avea in primavara o prognoza de scadere economica a Romaniei in 2010 de 2% in conditiile unei diminuari a PIB de 4,5% anticipata pentru acest an. Rata somajului ar urma sa creasca anul viitor pana la 6,5% de la o rata anticipata pentru acest an de 6%, potrivit aceluiasi raport publicat in primavara de agentie.
Pentru sfarsitul anului 2010, analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor’s declara in primavara ca rata somajului ar putea ajunge la 10%