Cum spera Pogea sa reduca cheltuielile: concediu fara plata si disponibilizari

Ziarul Financiar 11.08.2009

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca trebuie sa reduca cheltuielile bugetare cu 5,5 miliarde lei pana in 2010.

In vederea reducerii cheltuielilor cu personalul, Gheorghe Pogea a propus 10 zile de concediu fara plata sau reducerea orelor zilnice de munca de la 8 ore la 6 ore. Astfel, in perioada septembrie-noiembrie 2009, ministrul spera sa reduca cheltuielile. Prin aceasta masura, ministrul spera sa ajunga la economii de 1,5 miliarde lei.

"Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucratoare, efectul va fi pe net de 0,3% din PIB", a spus Pogea, intr-o conferinta de presa.

Pogea a declarat ca, desi in scrisoare de intentie cu FMI nu este specificata dimensiunea reducerilor de personal, angajamentul de scadere a cheltuielilor cu 0,6% presupune un numar mare de personal disponibilizat.

Desi nu a mentionat numarul exact al functionarilor care vor fi disponibilizati, ministrul a mentionat ca acesta va fi mai mare de 2.000: "Pana la jumatatea anului viitor, pana in iunie, pot sa va asigur ca, avand in vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB al cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numar mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane".