Orasenii se muta la sate - studiu GfK

Ziarul Financiar 12.08.2009

Aproximativ 2% dintre persoanele din mediul urban s-au mutat in ultimul an la tara, procent similar cu cel al orasenilor care intentioneaza sa se stabileasca intr-o zona rurala in urmatorul an, se arata intr-un studiu al companiei GfK Romania, citat de Mediafax.

"Mutarea intr-o zona rurala este o varianta luata in considerare de 2% dintre persoanele de peste 15 ani din mediul urban, acestea declarand ca in urmatorul an intentioneaza sa se stabileasca la tara. Un procent asemanator este reprezentat de cei care si-au schimbat deja domiciliul in ultimele 12 luni, mutandu-se de la oras la sat", se arata in studiul citat.

Potrivit GfK, statisticile oficiale din ultimii ani arată o anomalie a cursului de migratie, dominanta fiind mutarea de la oras la sat, in conditiile in care Romania se caracterizeaza deja printr-un grad redus de urbanizare in comparatie cu statele din Europa.

In general, sub 10% dintre oraseni obisnuiesc sa-si petreaca o perioada mai mare de o luna la tara.

Cu toate acestea, rudele si cunostinţele din mediul rural sunt un sprijin important pentru o treime dintre oraseni, acestia primind in mod obisnuit diverse alimente de la tara.