95.000 de firme suspendate in primele sapte luni

Autor: Ciprian Valentin Botea 12.08.2009

Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in primele sapte luni din 2009 este de aproape 13 ori mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, urcand de la 7.517 la 95.279, potrivit Registrului Comertului.

De asemenea, numarul firmelor care s-au dizolvat voluntar in primele sapte luni din acest an a crescut de peste sase ori fata de nivelul inregistrat in perioada ianuarie-iulie 2008, ajungand la 13.031. Numarul radierilor voluntare a crescut totodata de la 7.969 la peste 22.600. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in judetele Harghita si Vaslui, unde numarul firmelor radiate voluntar a urcat de 17, respectiv 14 ori.

Factorul major care a influentat dinamica suspendarilor de activitate, dincolo de conditiile economice dificile generate de criza financiara mondiala, a fost introducerea impozitului minim, de catre guvern, incepand de la 1 mai.

Astfel, numai in aprilie au fost consemnate peste 14.000 de firme care si-au suspendat activitatea in incercarea de a evita plata impozitului minim. In lunile urmatoare, suspendarile de firme s-au accentuat pe masura ce veniturile incasate s-au diminuat pe fondul reducerii consumului si a exporturilor.

Firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei (500 de euro), pentru venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 lei (peste 10.000 de euro) pentru venituri mai mari de 129 de milioane de lei. Companiile care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar suma nu trebuie sa se situeze sub limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Introducerea impozitului minim a generat ingrijorare privind inchiderea unui numar mare de firme care inregistrau afaceri de cateva mii de euro pe an si care nu au astfel capacitatea de a plati impozitul minim.

Multi dintre micii intreprinzatori au amenintat cu suspendarea activitatii sau trecerea de la statutul de persoane juridice la cel de persoane fizice autorizate (PFA) inca de la inceputul discutiilor privind introducerea acestei masuri de catre Guvern. Astfel, numarul inmatricularilor de comercianti persoane fizice a urcat in primele sapte luni cu 33,3%, pana la 35.807, potrivit ONRC.