Cursul si dobanzile interbancare vor ignora scaderea PIB

Autor: Ciprian Botea 13.08.2009

Analistii spun ca scaderea economica din trimestrul doi nu va pune o presiune foarte mare asupra cursului de schimb si a dobanzilor, in conditiile in care prognozele initiale pun in umbra contractia reala.

„Evolutia economiei nu ar trebui sa influenteze dramatic nici cursul, nici dobanzile interbancare", noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El isi sustine afirmatia prin faptul ca in ultima vreme se crease un curent de opinie care accentua pe un declin mai abrupt al economiei in trimestrul doi.

„Acea scadere ajustata de 1,2% fata de trimestrul intai mi se pare mult mai relevanta. E un pas inainte fata de rezultatul din primul trimestru", cand PIB s-a contractat cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

Ieri, leul s-a mentinut pe o tendinta pozitiva, cursul anuntat de BNR urcand cu 0,19% fata de sedinta precedenta, pana la 4,2158 lei pentru un euro. Dobanzile interbancare practicate de banci pentru depozitele cu scadenta la o zi au urcat, in acelasi timp, pana la 8,31-8,81% pe an, mentinandu-se astfel tendinta de crestere usoara din ultimele zile.

Leul a deschis ziua in crestere, pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor vizavi de pietele emergente, dar si-a redus din avans dupa anuntarea rezultatelor privind evolutia economiei in primul trimestru. Analistii spun insa ca fluctuatia cursului valutar si a dobanzilor interbancare nu tine neaparat de contractia economiei.

„Sunt fluctuatii de moment si nu le-as acorda o importanta prea mare. Sunt si alte elemente care influenteaza cursul, cum ar fi o lichiditate scazuta in perioada verii", a explicat Lucian Anghel.

Leul s-a apreciat cu aproape 1,1% si fata de moneda americana, cursul afisat de BNR indicand 2,9957 lei pentru un dolar. Aprecierea leului vine in contextul unei evolutii similare a pietelor din regiune si in conditiile in care moneda locala consemnase un declin accentuat in ziua precedenta, cand atinsese minimul ultimelor trei saptamani in raport cu euro.

In jurul orei 15:30, leul era tranzactionat in crestere pe piata interbancara atat fata de euro, cat si fata de dolar. Cotatiile vizavi de moneda unica se situau intre 4,2132-4,2150 pentru euro, fata de 4,2214-4,2220 la sfarsitul sedintei de miercuri. In trim. II, contractia a fost de 8,8% fata de acelasi trimestru din 2008 si de 1,2% fata de perioada ianuarie-martie, in conditiile in care multe din economiile occidentale au inceput

sa-si revina. Anghel preconizeaza insa ca in trimestrul patru am putea asista la o scadere mai mica de 6,2%, cat s-a inregistrat in primele trei luni.