Vestea proasta: PIB-ul si-a accentuat scaderea. Vestea buna: am trecut de punctul minim. Cum comentati?

Autori: Izabela Badarau , Ciprian Botea 13.08.2009

Apar primele semne de redresare economica luand in calcul evolutia economiei in T2 fata de T1 din acest an.



Produsul Intern Brut (PIB) a avut in T2 cel mai mare declin fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 8,8%, insa fata de T1, scaderea a fost de 1,2%, mai redusa decat in trimestrele precedente, potrivit datelor estimate ale Institutului National de Statistica (INS). Astfel, se contureaza evolutia economica in forma de V cu varful de jos in primul trimestru de care vorbea guvernatorul Mugur Isarescu.

"Trimestrul doi nu a fost foarte rau daca ne uitam la seria ajustata sezonier. Scaderea fata de trimestrul anterior a fost cea mai mica din ultimele trei trimestre, asa cum si noi anticipam. FMI nu prea ne-a crezut, dar economia incepe sa ne creada. Ce a fost mai rau a trecut", spune Ion Ghizdeanu, seful Prognozei.

Scaderea din T2 fata de T1 a fost de 1,2%, spre comparatie cu scaderile de 4,6% si 2,7% din trimestrele precedente, potrivit datelor ajustate sezonier. "Acea scadere ajustata de 1,2% fata de trimestrul intai mi se pare mult mai relevanta. Este un pas inainte fata de rezultatul din primul trimestru, cand PIB s-a contractat cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008", spune economistul-sef al BCR Lucian Anghel. Si analistul financiar Dragos Cabat considera ca ce a fost mai rau a trecut. "Eu zic ca s-a atins varful cel mai de jos, urmand ca in trimestrul trei sa vedem o scadere de peste 7%, iar in trimestrul patru de peste 5%", spune Cabat.