Cum a luat 100.000 € un producator de tamplarie PVC

Autor: Adriana Rosoga 17.08.2009

Compania Ambient Expert din Buzau, care produce tamplarie PVC sau aluminiu, usi si constructii metalice si care anul trecut a rulat afaceri de aproximativ 140.000 de euro, va obtine de la UE circa 100.000 de euro pentru achizitionarea unei linii complete de productie pentru tamplarie PVC, in urma depunerii si aprobarii unui proiect in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".

"Am depus proiectul care are o valoare totala de circa 180.000 de euro, in iunie 2008, iar in aprilie anul acesta am semnat contractul. Proiectul a fost conceput intr-o singura etapa, avand in vedere ca vom achizitiona o linie completa de productie pentru tamplarie PVC. Pentru intocmirea dosarului am apelat la o firma de consultanta care sa realizeze proiectul, deoarece documentatia este stufoasa si nu reuseam singuri", spune Niculita Daniel, administratorul Ambient Expert.

El precizeaza ca sunt doua probleme majore pe care le-a intampinat in atragerea fondurilor europene. "In primul rand, faptul ca anul trecut nu se acorda prefinantare si suntem nevoiti sa facem investitia cu sursele proprii sau printr-un credit bancar ce se obtine foarte greu anul acesta. In al doilea rand, diferenta de curs valutar. Anul trecut, cand am depus proiectul, am luat in calcul pretul liniei de productie in lei la un curs de 3,6 lei pentru un euro, iar anul acesta cursul a depasit 4 lei. Diferenta o suportam din buzunarul propriu", mai spune administratorul Ambient Expert.

Termenul pentru implementarea proiectului care se numeste "Achizitie linie tehnologica pentru fabricarea tamplariei din PVC cu geam termopan" este de noua luni. "Nu reuseam sa facem investitia daca nu erau fondurile europene. Ne este mai greu sa luam un credit anul acesta. Bancile vor garantii spectaculoase. Astfel, vom face investitia din sursele proprii ale firmei si din banii asociatilor", spune Niculita.

Compania care este pe piata din 2005 a primit pana in prezent mai multe oferte pentru linia de productie solocitata. "Am primit pana acum oferte de utilaje din Italia si Germania. Linia de productie pentru tamplarie PVC va fi realizata pe comanda. Putem sa obtinem un discount pentru utilaj, avand in vedere actualele conditii de pe piata, insa nu este spectaculos, maxim 3-5%", mai spune Niculita.

Anul trecut, firma a inregistrat o cifra de afaceri de circa 600.000 de lei (peste 140.000 de euro). "Anul acesta merg foarte prost comenzile. Cea mai mare pondere in cifra noastra de afaceri o reprezentau constructiile metalice, urmate de productia si vanzarile de tamplarie PVC. Acum toata lumea vrea lucrari cat mai ieftine. In domeniul tamplariei cererea a scazut din motive economice, nu neaparat din motive de necesitate. Avem inca cerere, insa incomparabil mai scazuta fata de anul trecut. In ianuarie-februarie, perioada mai slaba de obicei, ne asteptam la o stagnare a vanzarilor. Avem lucrari in Buzau si Bucuresti. Anul acesta, clientii sunt preponderent persoanele fizice", explica Niculita.

In urma implementarii proiectului, firma care are cinci angajati va mai crea doua locuri de munca.

Cine ia banii:

Compania: Ambient Expert, Buzau

Obiect de activitate: tamplarie PVC sau aluminiu, usi si constructii metalice

Proiectul: "Achizitie linie tehnologica pentru fabricarea tamplariei din PVC cu geam termopan"

Valoarea totala a proiectului: 180.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 100.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 140.000 de euro