Bilant negru la Bursa: Afacerile companiilor au cazut cu 41% in T2

Autor: Adrian Ionut Cojocar 16.08.2009

Cifra de afaceri cumulata a circa 70 de companii listate pe Bursa de la Bucuresti a inregistrat un declin de 41% in trimestrul al doilea din 2009, potrivit unei statistici realizate de ZF pe baza datelor transmise de companii.

Declinul s-a accentuat astfel semnificativ fata de primele trei luni din acest an, scaderea afacerilor a fost de numai 19,8%. Astfel, dupa o scadere de aproape 20% in primele trei luni urmata de un declin mult mai sever in perioada aprilie-iunie, afacerile insumate ale companiilor de la Bursa s-au ridicat in primul semestru la 15,9 mld. lei (3,77 mld. euro), cu 31% sub nivelul anului precedent, cand se cifrau la 23,2 mld. lei (6,3 mld. euro).

Vanzarile au scazut drastic in sectorul siderurgic, unde afacerile insumate ale combinatelor din tara s-au situat in prima jumatate din acest an la doar 40% din nivelul primelor sase luni ale lui 2008. O scadere importanta au inregistrat si companiile din domeniul chimic, care afisau la jumatatea anului afaceri cumulate in scadere cu 45%.

Singurul sector care a reusit sa aduca plusuri la afaceri fata de prima jumatate a anului anterior a fost cel farmaceutic, unde vanzarile cumulate s-au majorat cu 1%.

De la inceputul anului indicele general al pietei de capital s-a majorat cu 27,3%. Astfel, desi rezultatele companiilor listate sunt in cadere libera, randamentele obtinute in prima jumatate a anului ar putea confirma teoria ca Bursa anticipeaza mersul economiei cu pana la sase luni.