Cinca nu este dispus sa vanda active imobiliare pentru a strange bani pentru Flamingo. Ar putea vinde actiuni

Autor: Alexandru Anghel 19.08.2009

Dragos Cinca, actionarul cu cea mai mare participatie in cadrul retailerului electroIT Flamingo, respectiv 25% din titluri, spune ca va subscrie mai mult de 1,5 milioane de euro din emisiunea de obligatiuni de 7 milioane de euro din luna septembrie.



 

Impreuna cu Dan Adamescu si Alexandru Ion Tiriac, Cinca ar putea subscrie mai mult de 50% din emisiunea de recapitalizare a retailerului de electronice si electrocasnice.

„Ma gandesc ca voi veni si voi sustine peste 1,5 milioane de euro, poate 2 milioane de euro. Nu este o situatie roz ca sa ma apuc sa lichidez din alte detineri pentru a obtine capitaluri, asa ca nu intentionez sa vand terenuri sau din proiectul imobiliar pe care il dezvolt", a spus Cinca, care anunta in 2008 intentia de a construi un proiect de 100 de milioane de euro in nordul Bucurestiului.

El a mentionat ca pentru a obtine capitalul destinat participarii la emisiunea de obligatiuni convertibile a Flamingo ar putea vinde din actiunile pe care le detine la alte companii si ar putea marca primele pierderi pe Bursa.

Cinca a precizat ca detine participatii in cadrul unor companii listate la BVB, fara a preciza numele acestora, dar este prezent si pe bursele externe. Omul de afaceri este si actionar al Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit lui Cinca, conversia obligatiunilor in actiuni nu va fi realizata foarte rapid, actionarii urmand sa astepte renegocierea parteneriatelor cu bancile si furnizorii, insa majoritatea planuiesc majorarea participatiilor. Si fondul de investitii QVT ar putea participa la subscriere si apoi la o conversie a obligatiunilor pentru a nu isi dilua participatia chiar daca propunerea sa de dizolvare a companiei a fost respinsa de ceilalti actionari in cadrul AGA. „Eu sunt pregatit sa intru la cumparare, dar nu pot face acest lucru deocamdata din cauza emisiunii. In octombrie voi considera destul de serios sa intru la achizitie", a spus Cinca.

Marja operationala negativa

Flamingo a raportat o scadere a vanzarilor cu 45%, la 187 milioane de lei (aproximativ 44,2 milioane de euro), si pierderi, EBITDA negativ ajungand la 16% din vanzari.

Altex, primul retailer electroIT local, a raportat in urma cu o saptamana o scadere de 50% a vanzarilor in S1, la 83 de milioane de euro, fara a oferi insa detalii despre profit sau pierderi.

Noul director general al companiei, Stefan Treiber, care este si membru al consiliului de administratie, a identificat cauzele scaderii vanzarilor in reducerea volumului pietei de profil cu aproximativ 50% in prima jumatate de an si a cheltuielilor specifice pe cap de locuitor.

„Am oprit pierderile de bani si cred ca vom fi pe un EBITDA pozitiv in semestrul doi. Am observat o tendinta de apreciere a vanzarilor in iulie si august, de 30%, in timp ce piata s-a apreciat cu 15%", a spus Treiber. Flamingo se asteapta la o crestere a pietei cu pana la 10% in 2010, iar pentru 2011 la o revenire a sectorului.

Treiber a spus ca vanzarile companiei pentru al doilea semestru sunt previzionate la 260 de milioane de lei (aproximativ 61,4 milioane de euro), ceea ce ar duce cifra de afaceri a companiei la mai mult de 105 milioane de euro in 2009.

Ajustari de personal la sediul central

Reprezentantii companiei au aratat ca in prima jumatate de an s-au realizat ajustari operationale, astfel ca au fost inchise circa 29 de magazine neprofitabile, care insumau o suprafata comerciala de circa 13.000 de metri patrati.

Reteaua de magazine a Flamingo are acum o suprafata de vanzare de 46.200 de metri patrati si este formata din 85 de magazine. Totodata personalul a fost redus de la 1.100 de angajati la 750 de angajati, iar restructurarile vor continua in urmatoarele luni. „Este clar ca trebuie sa ne ajustam la piata si suntem inaintea competitorilor. In unele locuri am redus suprafata, altele le-am inchis. Mai avem de lucru, dar 80% este realizat. Vor mai fi ajustari la sediul central", a spus Treiber.

Odata cu numirea lui Treiber la conducerea Flamingo, in locul lui Jiri Rizek, Adrian Olteanu a fost promovat ca director general adjunct, Bogdan Lungu a devenit director financiar, iar Roland Ristig a preluat functia de program manager.

Conducere noua si crestere din 2010

Reprezentantii companiei spun ca actuala conducere nu va ramane pentru mult timp la carma retailerului, fiind posibil ca intr-un interval de 6 luni - 1 an sa fie adus un alt director general, deoarece scopul interimatului lui Treiber este restructurarea. „Schimbari de management sunt posibile pentru ca actuala echipa s-a oferit sa dea o mana de ajutor in perioada curenta", a spus Cinca.

„Cu siguranta nu voi ramane multi ani. Voi pleca cand totul va fi pus la punct in companie, iar pentru postul meu avem oportunitati de promovare din companie, dar putem sa si recrutam pe cineva", a adaugat Treiber.