Simion, Flamingo: "Bancile au fost pilonul nostru de sustinere"

Autor: Rares Jitianu 20.08.2009

Pierderile retailer-ului de IT&C Flamingo International (simbol bursier FLA) au crescut de 12 ori in primul semestru fata de perioada similara a anului trecut, pana la 23,2 mil. lei (5,5 mil. euro), in conditiile in care afacerile au scazut cu 23,5%, la 369,1 mil. lei (87,9 mil. euro).

Societatea Flamingo a inregistrat din activitatea de exploatare o pierdere de 12,5 mil. lei (circa 3 mil. euro), in vreme ce pierderile financiare s-au ridicat la circa 10,7 mil. lei (2,5 mil. euro).

"Cheltuielile financiare sunt reprezentate de fapt de diferentele de curs valutar. Cu toate acestea, o parte din aceste cheltuieli se pot reversa, in conditiile in care cheltuielile non-cash au fost marcate la piata la cursul din prezent, acestea putand creste sau scadea in functie de evolutia viitoare a cursului de schimb. Spre deosebire, cheltuielile operationale au fost deja consemnate, variatia cursului neputand modifica valoarea acestora", spune Dragos Simion, presedintele companiei.

In primul semestru, datoriile pe termen scurt ale societatii s-au redus cu circa 16%, la 203,8 mil. lei (48,5 mil. euro), in vreme ce nivelul creantelor s-a diminuat cu 20,6%, pana la 169 mil. lei (40,2 mil. euro).

"Datoriile catre banci au cea mai mare pondere in datoriile totale. Bancile au reprezentat practic pilonul nostru de sustinere, deoarece fara ele nu am fi putut sa avem discutii cu ceilalti parteneri de afaceri. Cu o parte dintre furnizori am renegociat contractele astfel incat sa nu fim nevoiti sa platim penalitati intr-o perioada de criza, stabilind o agenda de reesalonare a datoriilor. In acelasi timp, creantele pe care societatea le are de recuperat nu au depasit inca termenul de plata", spune el.

Cu toate acestea, presedintele companiei, Dragos Simion, spera ca in trei ani piata sa-si revina la nivelul din ultimii doi ani.

"Estimam circa trei ani pentru o revenire a pietei de retail de IT&C. De vreme ce aceasta a scazut cu 50%, este nevoie de o crestere de 100% pentru a atinge nivelurile din trecut. Practic, am avea nevoie de aprecieri de circa 30% pe an pentru o revenire in urmatorii trei ani, insa nu este usor sa atingi aceste cresteri. Piata are potential, insa nu in momentul de fata", spune Simion.

El adauga faptul ca in primul rand trebuie sa treaca perioada de criza economica plus inca un an in care sa fie depasite efectele crizei pentru ca oamenii sa capete incredere si sa nu mai fie presati de spectrul unor venituri nesigure.

"Se va crea o nevoie mai mare de electrocasnice, insa aceasta nu va fi satisfacuta imediat. Abia in 2011 cred ca piata va atinge o crestere de circa 30%. In primele trei trimestre de anul viitor cred ca piata va creste cu maxim 10%", adauga Simion.

"Operatiunea de rascumparare este de fapt option-plan-ul pe care compania il are in vedere de circa doi ani. Actiunile rascumparate vor fi oferite managementului Flamingo la un pret de 0,02 lei/actiune. Exista un algoritm de alocare bine pus la punct, care tine cont in primul rand de functie si nu de persoana", spune Simion. Flamingo vrea sa rascumpere un pachet de 28 mil. actiuni la un pret cuprins intre 0,01 lei si 0,2 lei in urmatoarele 18 luni. In aceste conditii, societatea ar putea plati pana la 5,6 mil. lei (1,3 mil. euro) pentru pachetul respectiv. Titlurile Flamingo se tranzactionau ieri la un pret de 0,0273 lei/actiune, capitalizarea societatii ridicandu-se la 21,3 mil. lei (5 mil. euro).