Distribuitorii si unii retaileri IT&C au resimtit in plin, inca din 2008, socurile crizei, arata datele Finantelor

Autor: Adrian Seceleanu 20.08.2009

Orange si Vodafone si-au imbunatatit spectaculos anul trecut profitabilitatea. eMag a trecut pe pierderi, dar a depasit la vanzari fostul lider Ultra Pro, care a incheiat anul cu datorii totale de 44,7 mil. euro



Mai multe companii locale din industria IT&C, in special din distributia si retailul IT&C, au resimtit din plin socul prabusirii vanzarilor din ultimul trimestru, pe fondul agravarii situatiei din economie, arata datele publicate de Ministerul Finantelor.
Tornado Sistems, companie locala detinuta de familia Lepadatu, candva cel mai puternic distribuitor IT&C din Romania, a resimtit puternic socul caderii vanzarilor, veniturile firmei scazand cu 33%, la 63 mil. euro. De asemenea, pierderile companiei s-au accentuat, la peste 5 milioane de euro.
Situatia financiara a Tornado este probabil si unul dintre cele mai puternice motive care au impins compania spre discutii de fuziune cu un alt distribuitor local, RHS, care a incheiat anul trecut mult mai bine, respectiv cu venituri constante si profit de 0,6 mil. euro.
Liderul pietei locale de distributie este Scop Computers, care a incheiat 2008 cu afaceri de 117 mil. euro si un profit net de 1,5 mil. euro.

eMag a incheiat anul cu pierderi
O alta companie care a resimtit efectele crizei este eMag, numarul unu pe piata locala de retail, care a incheiat anul 2008 cu afaceri in crestere usoara, de 5,3%, la 73,1 mil. euro, dar cu o pierdere de 3,8 mil. euro. eMag a fost preluata in acest an de unul dintre cei mai importanti parteneri, compania de distributie Asesoft Distribution, controlata de Sebastian Ghita si Iulian Stanciu. Asesoft Distribution a inregistrat anul trecut un profit net de 1,9 milioane de euro si venituri mai mari cu 16%, la 88,2 mil. euro.
Pe profit a ramas si Omnilogic, distribuitor controlat de Gabriel Marin, care a inchis anul trecut cu un profit net de aproape un milion de euro, la afaceri de 82,6 mil. euro. Nu la fel de bine au mers afacerile distribuitorului Aline Distribution, ale carui afaceri au cazut cu peste 30%. De asemenea, Aline Distribution a trecut pe pierderi nete, de la un profit net de 1,9 mil. euro cu un an in urma.
Reteaua de retail IT&C UltraPro, detinuta de familia Fughina si care se afla in acest moment in insolventa, a incheiat anul trecut cu datorii totale de aproape 45 de milioane de euro si cu pierderi nete de 3,5 milioane de euro. Reteaua nu mai are niciun magazin functional si si-a concediat aproape toti cei 535 de angajati pe care ii avea in 2008.

Clujenii de la Euro-GSM si-au triplat profitul net
Dintre retelele de retail GSM, o crestere puternica a inregistrat Germanos, companie detinuta de grupul Cosmote, care a obtinut o cifra de afaceri de 130 mil. euro, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent. Retailerul este insa pe pierderi, la fel ca si Cosmote.
Euro-GSM, retea de retail GSM detinuta de familia Fodor si care este partener exclusiv al Orange, a inregistrat o scadere a veniturilor la mai putin de 30 mil. euro, insa si-a majorat profitul net de aproape trei ori, la 3,1 mil. euro.
O situatie diametral opusa a inregistrat Proton, retailer GSM achizitionat de Vodafone de la omul de afaceri Gabriel Sandu. Veniturile retailerului GSM au scazut cu 60%, la 16 mil. euro, iar de la profit net compania a inregistrat pierderi nete de 4,25 mil. euro.
Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila, domina si in acest an topul companiilor locale cu cele mai mari venituri si profituri nete, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor. Orange, numarul unu de pe piata locala de telefonie mobila, si-a imbunatatit spectaculos anul trecut nivelul profitului net, care a crescut cu o rata mai puternica decat cea a veniturilor si a ajuns la un procent de peste 30% din cifra de afaceri, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
In lei, cifra de afaceri a Orange a crescut anul trecut cu 16,48%, la 4,711 mld. lei, in timp ce profitul net a urcat cu 32%, la 1,6 mld. lei.
Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, si-a imbunatatit anul trecut puternic nivelul profitului net, care a crescut - ca si in cazul Orange - intr-un ritm mai puternic decat cel al cifrei de afaceri, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
Compania controlata de cel mai mare grup de telefonie mobila din lume a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,187 mld. euro, in crestere cu 3,24% in euro si un profit net de 306,4 mil. euro, mai mare cu 16% decat in anul precedent.
Vodafone si-a imbunatatit astfel marja profitului net, de la 23% din cifra de afaceri in 2007 la 26% din cifra de afaceri anul trecut.
In lei, anul trecut afacerile Vodafone au crescut cu 14%, la 4,374 mld. lei, in timp ce profitul net a urcat cu 28%, la 1,128 mld. lei.

Operatorul RCS&RDS, pe pierderi si cu datorii totale de 615 mil. euro
Compania telecom, controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari, a trecut pe pierderi anul trecut, iar nivelul total al datoriilor a trecut de 614 milioane de euro. Veniturile totale ale companiei au ajuns anul trecut la 495,2 mil. euro, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
Afacerile Zapp au scazut in 2008 la 61 mil. euro, in timp ce pierderile nete s-au cifrat la 41 mil. euro.
Datele in euro sunt calculate pe baza cursului mediu leu/euro anuntat de BNR pentru anii 2007 si 2008.