Severnav face un profit de 2,4 mil. euro dupa doi ani de pierderi

Autor: Vlad Anastasiu 20.08.2009

Constructorul de nave Severnav (SEVE) din Drobeta-Turnu-Severin, controlat de omul de afaceri Cristian Burci, a inregistrat in primele sase luni un profit net de 10,1 mil. lei (2,4 milioane de euro), fata de un castig de doar 30.000 de lei raportat pentru aceasi perioada.

In ultimii doi ani, compania a inregistrat pierderi cumulate de aproape 32 de milioane de lei (8,9 milioane de euro), cauzate in principal de pierderile financiare, pe fondul acumularii de datorii. Pierderile financiare inregistrate de companie in aceasta perioada au venit pe fondul deprecierii leului in raport cu principalele monede straine, care a majorat datoriile in valuta ale Severnav. Societatea avea la 30 iunie anul acesta datorii in valoare de 105 milioane de lei, la jumatate insa fata de datoriile de la sfarsitul lui 2008. "Activitatea financiara a inregistrat pierdere la 20.06.2009, ca urmare a cresterii cheltuielilor din diferentele de curs", se arata in raportul remis ieri de societate BVB.

Cifra de afaceri din primele sase luni ale acestui an s-a ridicat la aproape 156 de milioane de lei (37,1 milioane de euro), in crestere cu peste 50% fata de afacerile din prima jumatate a lui 2008. Nivelul ridicat al cifrei de afaceri se datoreaza livrarii in primul trimestru a trei nave construite cu precadere in 2008. Productia Severnav este destinata in totalitate exportului, in timp ce pe piata interna societatea asigura in principal reparatii, ponderea afacerilor pe piata locala fiind de aproape 0,9%.

Cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor, care s-au ridicat in primul semestru al 2009 la aproape 80 de milioane de lei, o reprezinta cheltuielile cu materialele, respectiv 36 de milioane de lei, urmate de cheltuielile cu personalul, care s-au ridicat in aceasta perioada la 25,6 milioane de lei.

Cea mai recenta tranzactie cu titlurile Severnav s-a realizat la un pret de 6 lei/actiune, la acest nivel capitalizarea companiei ridicandu-se la 30,2 milioane de lei.

Potrivit raportului remis BVB, societatea se confrunta cu o serie de probleme in aceasta perioada, in special cauzate de criza economica, care a dus la reducerea numarului de contracte noi, inrautatirea conditiilor de creditare pe piata bancara, precum si renuntarea la unele contracte din partea unor parteneri ai societatii.

In prezent, compania numara aproape 1.800 de angajati, cu 10% mai putini decat in primele sase luni ale anului trecut. Totodata, deprecierea monedei nationale in raport cu euro duce la pierderi din exploatare, o alta problema fiind lipsa capitalului destinat investitiilor in echipamente si utilaje.

Actionarii companiei sunt Fondul Proprietatea, care controleaza aproape 40% din capital, International Railway Services, cu 30%, si Investment Group, cu 21,3%, restul fiind detinut de investitori.