Afacerile miliardarului Mittal intra sub lupa Consiliului Concurentei

Autor: Adrian Cojocar 20.08.2009
Consiliul Concurentei a demarat o investigatie in afacerile din Romania ale miliardarului indian Lakshmi Mittal, care detine mai multe combinate siderurgice in tara, pentru o posibila concentrare economica si exercitaterea unei pozitii dominante asupra operatorului Comvex Constanta (CMVX), unde indienii detin chiar un pachet de control.
"Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrare economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii - amenda poate ajunge la pana la 1% din cifra de afaceri", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Combinatul de la Galati (fost Sidex) a a avut anul trecut afaceri de 1,95 mld. euro.
ArcelorMittal a decis recent sa nu mai apeleze la serviciile Comvex, detinut de doi oameni de afaceri din Constanta, ocolind transportul de materii prime prin portul din Bulgaria. Decizia indienilor a fost puternic contestata de reprezentantii Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM), Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile (CNACN) si Comvex , toate din Constanta, care au acuzat ArcelorMittal ca da o lovitura incorecta companiilor locale dependente de companie. ArcelorMittal contribuia pana anul acesta cu peste 50% din afacerile Comvex, care s-au cifrat la 41,3 mil. euro, iar circa 58% din traficul Canalului Dunare-Marea Neagra era realizat de combinatul ArcelorMittal din Galati. Miliardarul Mittal a cumparat acum opt ani combinatul din Galati intr-o tranzactie de 50 mil. dolari. Achizitia a beneficiat de sprijinul politic al premierilor Adrian Nastase si Tony Blair (Marea Britanie – Mittal find si cetatean britanic). Imediat dupa ce indienii au intrat in paine, combinatul de la Galati, care pierdea un milion de dolari zilnic cu managementul statului, a inceput sa faca profit. Dintr-o gaura neagra, Sidexul a facut de la preluare pana in prezent profit de 884 mil. dolari (678 mil. euro).