Avioane Craiova vrea sa dea afara jumatate din personal pentru a atrage investitorii

Autor: Radu Vinteanu 23.08.2009

Conducerea Avioane Craiova (AVIO) va propune Oficiului pentru Privatizare si Participatiile Statului un plan de restructurare a societatii, care presupune disponibilizarea a 300 de angajati, aproape jumatate din personal.



Potrivit unor surse, membrii Consiliului de Administratie (CA) au analizat vineri intr-o sedinta un plan de restructurare inaintat de conducerea executiva a societatii. Presedintele CA este Aurel Cazacu, functia de director general fiind detinuta de Radu Costasuc.

"A fost analizat punct cu punct planul de restructurare la care au fost facute unele adaugiri. Este un plan complex care prevede un set de circa 40 de masuri", au declarat pentru Mediafax surse din cadrul CA al SC Avioane SA Craiova.

Planul de restructurari prevede disponibilizarea a 300 de angajati ai societatii si a fost inaintat spre aprobare Oficiului pentru Privatizare si Participatiile Statului (OPSPI), care detine pachetul de actiuni majoritare la societatea craioveana.

"Acest plan a fost inaintat mai departe la OPSPI pentru a fi analizat, urmand ca in septembrie sa se ia o decizie. Eu cred ca in jur de 18-20 septembrie o sa fie luata decizia", au mai spus surse din CA.

Surse din cadrul conducerii societatii craiovene sustin ca decizia disponibilizarii celor 300 de angajati de la Avioane Craiova a fost luata pentru a o face mai atractiva la privatizare pentru investitori. Potrivit raportarilor semestriale, numarul mediu de angajati ai societatii era de 658 la finele lunii iunie.

Planul de restructurare vine la cateva saptamani dupa ce Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a anuntat ca vrea sa faca o noua strategie de privatizare a Avioane Craiova SA, luand in calcul solicitarea unui ajutor de stat. Pana la data de 14 octombrie, AVAS a fost mandatata sa continue procesul de privatizare a Avioane Craiova in numele si pentru Ministerul Economiei care controleaza 80,97% din capitalul societatii

Anuntul a fost facut dupa ce valabilitatea ofertei depusa de firma italiana Alenia Aeronautica, a expirat, fara insa a se ajunge la o intelegere. Singurul potential cumparator, Alenia Aeronautica, a oferit circa un milion de euro pentru actiunile detinute de stat la producatorului autohton, refuzand insa sa achite datoriile de peste 9 milioane de euro ale Avioane Craiova.

O alta conditie ridicata in negocieri de catre compania italiana a fost politica de personal, Alenia precizand ca nu va avea nevoie de o parte dintre angajatii fabricii din Craiova in primii trei ani de activitate. Oferta financiara a companiei italiene mai includea investitii de mediu in suma de 120.000 de euro si un capital de lucru de 3 milioane de euro. Pentru anul in curs, compania estimeaza o crestere de 86% a veniturilor, pana la 35,83 milioane de lei, si ca va trece pe profit, cu un castig net de 6.000 de lei, dupa pierderile de 16,5 milioane de lei de anul trecut. Constructorul de aeronave a incheiat primul semestru cu pierderi in valoare de zece milioane de lei, mai mari cu 16,2% fata de rezultatul inregistrat in acelasi interval din 2008.

Compania este listata pe piata RASDAQ sub simbolul bursier AVIO. Actiunile Avioane Craiova au incheiat ultima sedinta de tranzactionare in apreciere cu 18,48%, pana la un pret de 5 lei/titlu, inregistrand o capitalizare bursiera de 4,57 milioane de lei.