MISTERELE CUVINTELOR / Pampers

Autor: Alexandru Ciolan 26.08.2009

„Pampers" este marca inregistrata a companiei nord-americane Procter & Gamble, depusa in anul 1961, si desemneaza scutecele absorbante de unica folosinta, cu lavetele aferente, „pentru a tine bebelusii curati si parintii fericiti".



Parintele pampersilor, chimistul Victor Mills (1897-1997), o legenda a cercetarii tehnologice corporatiste indreptate spre crearea de noi produse, si-a mai legat numele si de chips-urile Pringles. Intr-un interviu, Mills recunostea cu sinceritate ca nu-si imaginase ca va revolutiona felul in care mamele schimba scutecele pruncilor si ca, mai mult decat atat, inventia lui va crea o industrie de mai multe miliarde de dolari anual. Pur si simplu, i se parea „o pierdere" ca scutecele sugarilor sa fie facute din panza care trebuia sa fie iar si iar spalata. Prin urmare, a experimentat, in 1959, pe nepoata sa, cu prilejul unei calatorii mai lungi cu automobilul familiei, primul scutec de unica folosinta. (Numele produsului, ales de o firma de publicitate, este derivat din engl. „to pamper" – a rasfata, a razgaia.) Intr-o succinta istorie a produsului de pe pagina de internet care ii este dedicata, www.pampers.com, se spune ca in anii 60, cand a intrat in magazine si farmacii, produsul era atat de revolutionar, incat ii descumpanea pe vanzatori, care nu stiau la ce raion sa-l expuna (au fost cazuri cand trona pe rafturi alaturi de alimente). Iar in zilele noastre firma-mama se lauda ca a realizat pampersi care „respira, da, respira!". Si ca poponetul bebelusului se pastreaza moale si neted multumita stratului protector de emulsie cu care sunt dotati pampersii.
La ce mai sunt buni pampersii, in afara de menirea initiala? Sa aruncam o privire prin presa: „O batrana paralitica a fost prinsa cu heroina in «pampersi» (...) ea a fost arestata (...) deoarece avea ascunse 685 de grame de heroina in scutecele absorbante pe care le purta" (Evenimentul zilei, 20 VI 97, p. 5). Sau: „Casierele de la supermarketurile Santa Isabel din Chile s-au vazut obligate sa foloseasca pampersi pentru ca nu au pauza de mers la toaleta in timpul orelor de serviciu" (Cancan, 4 V 07). Sau: „O femeie care calatorea dinspre Duesseldorf spre Kosovo, cu un bebelus de trei luni in brate, a fost arestata dupa ce politistii au gasit 100.000 de euro ascunsi in pampersii micutului, relateaza site-ul Independent Online" (stiri.acasa.ro, 4 IV 07). Pot fi chiar si purtatori de mesaj politic: „Liderul PC Hunedoara (...) le-a oferit, ieri, intr-o conferinta de presa, actualilor guvernanti, un bax de pampers, justificandu-si gestul prin aceea ca «guvernantii nu se mai pot controla»" (Mesagerul hunedorean, 3 VI 09). Si isi pot gasi aplicare chiar si in lumea animalelor: „Ati mai vazut cal cu pampersi? Daca nu, poate c-o sa vedeti, pentru ca Parlamentul a adoptat (cat de solemn suna) o Lege antibalega" (Gandul, 28 V 07). Iar pentru incontinentii blocati la volan in traficul din Capitala, o jurnalista propunea pampersii ca alternativa la ascunderea unei olite pe sub bancheta.
Nu totul este insa hazliu si serafic in lumea pampersilor: „Dealul pe care un nesimtit a «sadit»... pampersi (...) In week-end-ul trecut, pe un deal din imediata apropiere a drumului ce duce la Bisericani au ajuns doi saci cu scutece de unica folosinta. Dupa ce au fost descarcati, cel mai sigur din goana masinii, sacii au fost sfasiati si gunoiul a impanzit toata zona, care in loc sa fie un spatiu atractiv pentru cei care treceau pe acolo, a devenit dezagreabila" (Monitorul de Neamt, 17 III 09). Dar tot raul e spre bine. Dupa adultii nesimtit azvârlitori de pampersi vin si fac curat elevii de scoala: „Au fost adunati doi saci cu pampersi, aruncati in zona motelului de la Dealul Marului (...) Stradania copiilor (...) a fost rasplatita de padurari cu biscuiti si sucuri" (Evenimentul zilei, 14 III 02).
Nu exista, pentru randurile acestea, incheiere mai potrivita decat cuvintele de pe site-ul oficial al pampersilor, amintit mai sus: „Bunicul Vic (Mills) ar avea motive sa fie mandru de noi!".
 
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.
 
 
 

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator si publicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia. Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aiba nepoti.