Producatorul de hartie Tiger Somes din Dej ia bani de la UE pentru o investitie de 5 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 27.08.2009

Producatorul de hartie Tiger Somes din Dej si-a revizuit estimarile pentru anul in curs si mizeaza pe o cifra de afaceri similara cu cea de anul trecut, respectiv 7 mil. euro.

La inceputul acestui an, conducerea companiei prognoza afaceri de 7,7 mil. euro, in crestere cu 10%.

„Ne-am mentinut in primul semestru cifra de afaceri realizata in perioada similara de anul trecut. Cu toate ca exista in continuare cerere pentru produsele noastre, piata este mult mai selectiva decat in 2008. Ofertele companiilor sunt mai mari fata de anii trecuti, clientii sunt mai precauti, iar in aceasta perioada de criza nimeni nu lucreaza cu marfa pe stoc", a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei. 

Tiger Somes a anuntat pentru acest an o investitie de aproximativ 5 mil. euro pentru retehnologizarea fabricii de la Dej. Investitia va fi sustinuta din fonduri structurale si are ca principal scop cresterea capacitatilor de productie a fabricii de la Dej.

„Vom continua sa dezvoltam afacerile companiei prin mentinerea portofoliului existent de clienti si prin gasirea unor noi parteneri de afaceri. Intentionam totodata sa pastram ponderea la export realizata in 2008", a spus directorul general.

Peste 80% dintre produsele firmei clujene sunt destinate pietei europene, principalele destinatii fiind Spania si Franta.

Tiger Somes produce hartie cu polietilena imprimata destinata ambalarii produselor din carne, branzeturilor si produselor de cofetarie si patiserie, hartie cu polietilena pentru ambalarea produselor portionate precum zahar, piper, cacao sau condimente, dar si fete de masa si servetele de unica folosinta.

Printre clientii companiei clujene se numara Carrefour, Cris-Tim, Auchan, Real, Angst, Metro, Cora, Mega Image, Napolact.

Compania a mai livrat hartie cu polietilena si pentru divizia italiana a grupului SPAR. Compania Tiger Somes, care detinea pana in anul 2007 doua divizii in Dej, cea de hartie cu polietilena si cea de ambalaje flexibile, a vandut catre grupul ceh OTK, specializat in productia de ambalaje si etichete, activitatile de productie ambalaje.

Tiger Somes detine la Dej capacitati de productie pe o suprafata de 2.000 de metri patrati. Divizia de ambalaje flexibile, achizitionata de OTK Group in 2007, reprezenta 40% din afacerile Tiger Somes.

Discutiile pentru preluarea diviziei de ambalaje flexibile a Tiger Somes au inceput in martie 2006 si s-au finalizat in primul trimestru al anului 2007. Initial grupul ceh OTK intentiona ca in Romania sa deruleze o investitie greenfield, insa ulterior a stabilit achizitia unei divizii deja existente pe piata.

Compania Tiger Somes este controlata de Valentino Fornaroli, care detine direct si indirect 72% din actiuni, Adrian si Mircea Itu, cu 24%, restul de 4% fiind impartite intre alti doi oameni de afaceri italieni.