Putin denunta cu jumatate de gura pactul Ribbentrop-Molotov

Autor: Doina Anghel 01.09.2009

Cu o zi inainte de cea de-a 70-a comemorare a invadarii Poloniei de catre trupele lui Adolf Hitler, premierul rus Vladimir Putin condamna cu jumatate de gura Pactul de neagresiune germano-sovietic din 1939, care a condus la impartirea Poloniei intre Germania nazista si URSS.

Putin, care se va afla astazi in Polonia, pentru a participa la manifestari, a cerut, intr-un articol care va fi publicat astazi in presa poloneza, sa se "intoarca pagina" celui de-al Doilea Razboi Mondial, in vederea dezvoltarii relatiilor dintre Varsovia si Moscova, in contextul in care divergente asupra acestei perioade continua sa le tensioneze relatiile. "Datoria noastra fata de morti si Istorie este sa facem totul ca relatiile ruso-poloneze sa scape de povara neincrederii si partizanatului care ne-au fost lasate mostenire. Sa intoarcem pagina si sa incepem una noua", scrie Putin in articolul din cotidianul polonez Gazeta Wyborccza.

Premierul rus revine asupra catorva dintre cele mai controversate evenimente din cel de-al Doilea Razboi Mondial, in special asupra semnarii Pactului de neagresiune germano-sovietic, care a condus la impartirea Poloniei intre fosta Uniune Sovietica si Germania nazista.

 

Premierul rus sustine ca Anglia si Franta au fost de vina pentru Pact

Putin subliniaza ca pactul incheiat intre Moscova si Berlin "poate, fara cea mai mica indoiala si cu ratiune, sa fie condamnat", dar ca semnarea acestui document a avut loc dupa ce Franta si Anglia au "distrus orice speranta privind crearea unui front comun de lupta impotriva fascismului", semnand Acordurile de la Munchen, prin care sudetii au fost abandonati Germaniei, in Cehoslovacia, pentru evitarea razboiului.

Rusia denunta in mod frecvent "tentative de falsificare a istoriei", care ar avea scopul sa critice rolul sovieticilor in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Moscova se considera eliberatoarea Poloniei si a tarilor baltice, in contextul in care, in aceste tari, multi considera fosta Uniune Sovietica drept forta de ocupatie.

 

Cum a inceput razboiul

Cuirasatul german Schleswig-Holstein a tras in Polonia, in urma cu 70 de ani, la 1 septembrie 1939, la ora 04.45, primele lovituri de tun care declansau cel de-al Doilea Razboi Mondial impotriva bazei poloneze de la Westerplatte, langa Gdansk. Acest atac a marcat inceputul unui razboi care s-a soldat cu 50 de milioane de morti in intreaga lume, dintre care aproximativ sase milioane in Polonia.

Dupa ce a anexat, fara sa traga un foc de arma, Austria, in martie 1938, iar ulterior teritoriile vestice ale Cehoslovaciei, Adolf Hitler a cerut Poloniei o cale de trecere, cunoscuta drept Coridorul Danzig (Gdansk, in poloneza), intre Prusia Orientala si restul Germaniei, o cerere respinsa de Varsovia.

La 1 septembrie 1939, fara nicio declaratie formala de razboi, fortele armate germane atacau Polonia. Dupa 17 zile, fosta Uniune Sovietica invada estul Poloniei, in virtutea unei clauze secrete a pactului germano-sovietic, incheiat la 23 august 1939.

"Polonia doreste ca 1 septembrie 1939 sa ramana inscrisa in memorie ca data inceperii celui mai mare cataclism din secolul al XX-lea, legata de agresiunea Germaniei si apoi a Rusiei sovietice impotriva Poloniei", a declarat premierul polonez, Donald Tusk.

Aproximativ 20 de sefi de guverne vor marca astazi aceasta aniversare la monumentul dedicat aparatorilor de la Westerplatte. Printre invitati se afla cancelarul german, Angela Merkel, premierul rus, Vladimir Putin, si premierii francez, Francois Fillon, italian, Silvio Berlusconi, ucrainean, Iulia Timosenko, si suedez, Fredrik Reinfeldt, care este si presedintele in exercitiu al Uniunii Europene.

Administratia americana va fi reprezentata de fostul secretar al apararii William Perry si de consilierul pentru securitate nationala, James Jones. Merkel si Putin sunt asteptati in mod special, in contextul in care interpretarile istorice ale razboiului sunt diferite in cele trei tari.

Odata cu apropierea aniversarii, presa poloneza a prezentat o serie de declaratii ale istoricilor rusi, care acuza Polonia ca ar fi incheiat, in anii 1930, un pact cu Hitler, aruncand asupra Varsoviei o parte a responsabilitatii pentru declansarea conflictului.

In Germania, un proiect de memorial la Berlin, dedicat dislocarilor de populatie din Europa de dupa 1945, continua sa suscite, in Polonia, temeri ca vor fi puse pe acelasi plan suferintele victimelor nazismului si cele ale germanilor expulzati din tarile Europei Centrale dupa razboi.

 

Principalele momente ale celui de-al II-lea Razboi Mondial