Energia eoliana a majorat vanzarile EnergoBit Cluj cu 20%

Autor: Laurentiu Cotu 31.08.2009

Grupul clujean de firme EnergoBit, unul dintre principalii producatori de echipamente electrice, detinut de trei antreprenori locali, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 48 mil. euro, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2008.

Conducerea EnergoBit estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri la nivel de grup de aproximativ 96 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut. In 2008, grupul EnergoBit a realizat vanzari totale de 80 mil. euro (280 mil. lei), rata profitului brut fiind de 10%.

„Pana in momentul de fata suntem in grafic cu vanzarile si mizam in continuare pe o crestere a cifrei de afaceri cu 20% fata de anul trecut. In primul semestru cifra de afaceri EnergoBit a fost sustinuta de lucrarile electrice de inalta si medie tensiune efectuate in diverse parcuri eoliene", a declarat pentru ZF Transilvania Péter Pál, vicepresedinte executiv EnergoBit.

EnergoBit a castigat anul trecut o licitatie in urma careia a contractat proiectarea si realizarea lucrarilor electrice pentru parcul eolian de la Fantanele, Dobrogea. Acest contract face parte dintr-o investitie totala estimata la aproximativ 1,1 miliarde de euro. Investitia apartine grupului ceh CEZ si se va concretiza in cel mai mare parc eolian din Europa.

EnergoBit a contractat pentru acest an lucrari de modernizare a statiilor electrice din localitatile Sfantu-Gheorghe si Gadalin si implementarea sistemului de automatizare a distributiei la compania Electrica Transilvania Sud. Conducerea EnergoBit a anuntat ca deruleaza o investitie de 30 mil. euro in constructia unui parc eolian in judetul Tulcea, a carui finalizare este estimata pentru anul viitor. 

„Am demarat in 2008 constructia propriului parc eolian in judetul Tulcea, o investitie ce se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro si care se va derula in doi ani, iar anul viitor credem ca vom finaliza acest proiect", a spus Péter Pál.

Anul trecut EnergoBit a finalizat lucrarile de modernizare a statiilor de transformare din Salaj si Floresti, modernizarea statiei de trasformare din Bistrita si a realizat instalatiile electrice ale complexului Polus Center din Cluj.

EnergoBit a mai anuntat anul trecut ca va realiza lucrarile de alimentare cu energie si retelele electrice pentru prima etapa a construirii Carterului Tineretului, proiect realizat de Polus Real Estate, firma membra a grupului TriGranit.

Compania EnergoBit a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Péter Pál au fiecare functia de vicepresedinte executiv. Numarul de angajati ai grupului EnergoBit era la inceputul anului de 400 de persoane, conducerea EnergoBit anuntand noi angajari in 2009.