Bancile si-au dublat marjele de castig pe retail

Autor: Ciprian Valentin Botea 01.09.2009

 

Dobanzile la credite au scazut si in iunie intr-un ritm mai putin accentuat decat bonificatiile la depozite, bancile majorandu-si marjele de castig pentru a contrabalansa activitatea scazuta de pe piata de creditare si cresterea costurilor de risc.

Diferenta medie dintre dobanzile la depozitele si creditele noi in lei acordate populatiei a urcat in iunie la 5,61%, cu aproape un punct procentual peste nivelul din luna precedenta si dublu fata de valoarea consemnata la sfarsitul anului trecut, indica datele BNR. Si in cazul creditelor si depozitelor existente in sold trendul este similar.

Costul de risc, reflectat in cresterea cheltuielilor cu provizioanele, s-a accentuat in ultimele luni pe fondul accelerarii ratei somajului si al scaderii veniturilor disponibile atat pentru populatie, cat si pentru companii.

"Bancile se uita in continuare la riscuri. Asistam de asemenea la aceasta inertie a conditiilor macroeconomice nefavorabile. Economia va reveni pe crestere usoara incepand de anul viitor, dar rata somajului va continua sa creasca, iar veniturile disponibile sa scada", explica Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cresterea marjelor de castig din dobanzi.

Somajul a inregistrat o crestere accelerata in ultimele luni, ajungand la 6,3% in iulie. In acelasi timp, in primele sase luni, salariul mediu a inregistrat o crestere de aproape 13%, la jumatate fata de ritmul de crestere din aceeasi perioada a anului trecut. "Aceste conditii macroeconomice se vor reflecta in calitatea portofoliului de credite. Cea mai dificila perioada pentru banci nu a trecut inca", mai noteaza Lucian Anghel. In trimestrul al doilea, majoritatea bancilor si-au imbunatatit rezultatele fata de trimestrul anterior, dar profiturile s-au diminuat comparativ cu aceeasi perioada din 2008 pe fondul cresterii cheltuielilor cu provizioanele.

In iunie, creditele neperformate - pentru care se constituie, de asemenea, provizioane - au urcat la 102,8 milioane de lei (24,4 mil. euro), potrivit datelor publicate de BNR. Sunt considerate neperformante creditele cu restante mai vechi de 90 de zile, acestea fiind scoase in afara bilantului pentru ca sansele de reluare a platii ratelor sunt minime. In general, aceste credite sunt vandute unor companii specializate in recuperarea creantelor.

Pentru a contrabalansa scaderea activitatii din segmentul de creditare si implicit a veniturilor, bancile au trecut de asemenea la restructurarea retelei de unitati si la reducerea numarului angajatilor. Cresterea marjelor de castig poate fi explicata inclusiv prin faptul ca bancile incearca sa transfere o parte a riscurilor in crestere asupra clientilor buni platitori.

Marjele de castig la lei au crescut si pe segmentul corporate, ajungand de la 3,5% in decembrie anul trecut la 4,91% la sfarsitul primului semestru. La euro, marjele au crescut doar pe segmentul de retail, de la 1,69% in decembrie anul trecut la 3,59% in iunie, in cazul companiilor fiind consemnat un declin de 0,3% fata de finele lui 2008.