Cel mai bun an pentru rusii de la Mechel: profit de 60 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 31.08.2009

Rusii de la Mechel, care detin in tara patru combinate siderurgice, au inregistrat in 2008 cel mai bun an de la venirea lor in Romania, un castig net de 60 mil. euro (221 mil. lei), in crestere de 19 ori fata de anul precedent. Mechel a rulat anul trecut afaceri de 671,9 mil. euro (2,45 mld. lei), cu 36% mai mari decat cu un an in urma.

Mechel este cel mai mare jucator de pe piata de otel-beton din Romania, cu o cota de circa 65% si o capacitate de productie de un milion de tone de otel-beton pe an. Combinatele autohtone detinute de rusi mai produc oteluri speciale si produse din sarma.

Grupul rusesc a reusit anul trecut sa aduca pe profit toate cele trei companii romanesti, respectiv Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii si Ductil Steel Buzau, aceasta din urma cuprinzand si activitatea de la combinatul Otelul Rosu.

Profitabilitatea in crestere se datoreaza restructurarilor pe care Mechel le-a realizat in ultimii ani, numarul de angajati din cadrul companiilor detinute de grup in Romania reducandu-se numai in ultimii doi ani cu circa 1.850 de salariati. In prezent, la cele patru combinate ale rusilor din tara lucreaza aproximativ 6.700 de oameni.

Profiturile consemnate de Mechel anul trecut contrasteaza puternic cu anul de criza 2009.

Astfel, numai in primele sase luni din acest an Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii au inregistrat pierderi cumulate de 36,6 mil. euro (154,3 mil. lei), pe fondul unor afaceri in scadere cu 60%.

In acest context, grupul a decis recent sa atraga un credit in valoare de 30 mil. euro contractat de la Erste Bank destinat combinatelor siderurgice pe care le detine in tara.

Dobanda la imprumut este cu 3,75% peste dobanda medie interbancara la trei luni (Euribor). Creditul a fost gajat cu active din patrimoniul societatilor si conturile curente deschise de acestea la BCR.

Mechel Targoviste (COS) este listata pe Bursa si in prezent are o capitalizare de 22,9 mil. euro, iar actiunile Mechel Campia Turzii sunt tranzactionate pe piata RASDAQ, valoarea de piata a companiei fiind de 9,2 mil. euro.