Bursa a dublat banii investitorilor in 6 luni, dar corectia asteapta la usa

Ziarul Financiar 31.08.2009

Brokerii pariaza pe o stagnare sau chiar pe corectii in urmatoarele luni, dupa ce Bursa de la Bucuresti si-a consumat una dintre cele mai bune perioade din ultimii ani.



Indicele BET a pierdut ieri peste 2%, in timp ce SIF-urile au scazut in medie cu 4%, iar tot mai multe voci din piata vorbesc despre o corectie, dupa sase luni de cresteri consecutive.

De la minimul atins la finele lunii februarie, BET-ul a castigat peste 100%, iar fata de inceputul anului are o crestere de aproape 50%. In aceasta perioada, toate bursele externe au crescut puternic, insa in ultima perioada au aparut mai multe semne ca potentialul de crestere s-a consumat.

Ieri, bursa din China a pierdut 6,7%, ajungand la un minim al ultimelor luni, ceea ce a determinat scaderi semnificative si pe pietele europene.

China a fost unul dintre motoarele cresterilor din ultimele luni de pe pietele de capital.

Pe piata americana, indicele S&P 500 a ajuns deja la nivelul anticipat de analisti pentru sfarsitul anului. Ieri, indicii americani au pierdut 1% in deschiderea sedintei.

"Este mai credibila varianta unei asezari a pietei, respectiv o corectie mai mica si tranzactionarea intr-un range destul de ingust de cotatii. E adevarat ca preturile sunt mult mai mici fata de ce aveam anul trecut, dar si economia, la nivel macro, nu pare sa sustina Bursa", spune Liviu Avram, director de tranzactionare la Piraeus Securities.