Antreprenorii din mezeluri au de recuperat sute de mii de euro de la Spar si Trident

Autor: Diana Tudor Stoica 02.09.2009

Intrarea in insolventa a retailerilor SPAR si Trident, loviti puternic de extinderea agresiva a lanturilor internationale de magazine, a atras si blocarea a sute de mii de euro de la principalii furnizori ai retelei, dar si a unor credite de milioane de euro acordate acestora de banci precum UniCredit sau ING.

"Una este sa ai de recuperat 1.000 de euro de la un magazin mic si cu totul altceva este o restanta de 100.000 de euro de la un lant de magazine", spune Radu Timis, proprietarul CrisTim.

Timis se numara printre putinii producatori de mezeluri la care Spar nu are datorii, insa omul de afaceri are de recuperat aproximativ 100.000 de euro de la magazinele PIC, controlate de fratii Ilie si Cornel Penescu.

"Daca ii vom mai recupera vreodata"

Pentru a recupera aceasta suma, Timis a apelat la o companie specializata, insa e destul de sceptic cand vine vorba de incasarea acestor bani: "Daca ii vom mai recupera vreodata", adauga Timis zambind.

Nici George Naghi, de la Aldis, nu-si mai pune mari sperante in recuperarea banilor de la Spar. "Suma pe care o avem de recuperat de la Trident (lant de magazine care a intrat in insolventa - n.red.) este mult mai mica decat la Spar, iar pentru PIC (retailer cu probleme de lichiditate - n.red.), din fericire, nu mai furnizam marfa de aproape doi ani", spune presedintele Aldis.

In timp ce intrarea in insolventa a retailerului Trident a afectat foarte putin afacerile CrisTim si Aldis, suma pe care Elit Cugir o are de recuperat de la acesta depaseste 100.000 de euro.

Proprietarii retelei de magazine SPAR au deschis primul supermarket in 2006 prin licenta de operare luata de la retailerul olandez SPAR si au extins puternic reteaua prin deschiderea a 20 de unitati in mai putin de trei ani. Expansiunea a franat brusc insa in acest an, cand a fost inchisa cea mai mare unitate din retea, de la Targu Mures.

Pe de alta parte, actionarii ultimului retailer mare intrat in insolventa, reteaua de supermarketuri Trident, spun ca au decis demararea procedurii de insolventa din cauza dificultatilor aduse de criza si a imposibilitatii accesarii unui nou credit bancar. Trident, companie cu sediul central la Sibiu, a avut afaceri de 16 mil. euro in primul semestru si este controlata de omul de afaceri Constantin Mateescu.

Renunta la clientii "rau-platnici"

Pentru producatori, pe langa pierderile inregistrate in urma problemelor de lichiditati ale retailerilor, a aparut si renuntarea la contracte cu micii comercianti, contracte care generau insa incasari mult mai mici raportat la furnizorii mari.

 "La inceputul acestui an am oprit livrarile catre 600 de companii care nu au platit la timp marfa achizitionata din cei peste 7.000 de clienti ai companiei. Intre timp, aproape 60% dintre acestea si-au revenit cu platile, dar pe 20% i-am pierdut de tot", sustine Timis. Si Aldis a renuntat de la inceputul acestui an la "cel putin 15%" din cele cateva mii de clienti, pentru a reduce pierderile.

Nu mai pot fara finantare

Ultimul mare retailer intrat in insolventa, reteaua de supermarketuri Trident din Sibiu, a ajuns in aceasta situatie din cauza dificultatilor aduse de criza si a imposibilitatii accesarii unui nou credit bancar, dupa cum au precizat reprezentantii companiei. Trident, companie cu sediul central la Sibiu, a avut afaceri de 16 mil. euro in primul semestru si este controlata de omul de afaceri Constantin Mateescu.

Au cerut insolventa propriei firme

SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman de pe piata locala, cu afaceri de 44 mil. euro anul trecut, se afla de mai bine de o luna in reorganizare judiciara sub incidenta legii insolventei, la cererea actionarilor, fratii Ioan si Floare Cuc din Arad. Proprietarii SPAR au deschis primul supermarket in 2006 si au extins puternic reteaua prin deschiderea a 20 de unitati in mai putin de trei ani.