Bancherii au scapat cu bonusurile neatinse dupa summitul G20

Autor: Andreea Mioara Neferu 06.09.2009

Ministrii de finante ai celor mai puternice state ale lumii - G20, reuniti la sfarsitul saptamanii trecute la Londra, au convenit sa nu retraga inca pachetele de stimulare economica, insa nu au ajuns la un acord ferm privind bonusurile bancherilor.



Sefii finantelor din cele mai industrializate 20 de state au discutat la sfarsitul saptamanii trecute despre limitarea bonusurilor acordate bancherilor, subiect ce va aparea si pe agenda de negocieri de la summitul organizat la Pittsburg (SUA) unde vor fi prezenti cei mai influenti politicieni, scrie The New York Times. 

Totusi, oficialii nu au reusit sa ia hotarari ferme cu privire la aceasta problema, aducand in prim-plan disensiunile care continua sa existe pe cele doua maluri ale Atlanticului.

Reprezentantii Germaniei si ai Frantei au incercat sa puna accent pe bonusurile si politicile de salarizare din lumea bancara, in timp ce secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a deviat discutia catre crearea unui nou mediu pentru industria financiara.

 

Masurile anticriza raman in vigoare

Masurile de iesire din recesiune au fost un alt subiect "fierbinte" ce a fost dezbatut intens la Londra de catre oficialii G20.

Premierul britanic Gordon Brown a avertizat ca retragerea ajutoarelor guvernamentale din economie ar putea fi prematura. "Ar fi o eroare de proportii istorice daca am repeta greselile anilor '30. Riscurile inca raman si a retrage masurile extraordinare implementate in ultimul an ar fi o greseala extrem de serioasa", a punctat Brown.

Ministrii G20 au acceptat sa-si continue pentru moment misiunea de salvatori ai economiilor nationale, dar vor pune la punct strategii de a retrage de pe piata aceste ajutoare, potrivit unui oficial german.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling, precum si omologul sau german Peer Steinbruck s-au numarat printre oficialii care au sustinut ideea ca ajutoarele guvernamentale, estimate de premierul Brown la 5.000 mld. dolari (3.500 mld. euro), sunt inca necesare pentru combaterea definitiva a recesiunii. "Momentul in care poti sa lansezi o strategie de exit este atunci cand poti spune ca ajutoarele au actionat literalmente eficient", a afirmat Darling.

Printre punctele la care oficialii statelor G20 (grupul celor mai puternic industrializate tari) au ajuns la un consens se numara si majorarea cerintelor de capital din industria bancara.

Geithner a explicat ca desi actiunile concertate conduse de bancile centrale si de guverne "au tras economia mondiala de la marginea prapastiei, conditiile pentru o revigorare sustinuta de cererea din sectorul privat nu sunt inca stabile".

 

Nimic concret