Culita Tarata: Agricultura romaneasca este decapitalizata. Consecintele negative se vor vedea in recolta din 2010

Autor: Cristina Stoian 08.09.2009

Omul de afaceri Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, care exploateaza circa 65.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei si in judetul Neamt, estimeaza o scadere a afacerilor intre 30% si 35%, pe fondul unui an agricol slab, in care preturile la cereale au avut un declin accentuat.

"Chiar daca am avut posibilitatea sa recoltam la timp, iar calitatea graului a fost peste media nationala, nefiind afectata de ploile de la inceputul verii, tot am avut o productie mai mica decat anul trecut, de 4 tone/ha, in conditiile in care in 2008 am recoltat 7 tone/ha", a declarat Tarata, care spune ca si pretul de putin peste 100 euro/tona a fost mult sub cel de anul trecut.

Mai mult, si culturile de orz au fost nerentabile, cu o productie de 3 tone/ha si un pret de 95-100 euro/ tona. Anul trecut tona de orz se vindea cu 241 de euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Chiar daca fermierii si-au pus sperantele in productia de porumb si floarea-soarelui din aceasta toamna, pretul mic estimat pentru aceste culturi va taia masiv din businessul jucatorilor din agricultura.

Cel mai greu an

"Deja se discuta de preturi foarte mici. La floarea-soarelui, pretul de 190 euro/tona este in totala neconcordanta cu cel practicat pe Bursa de la Paris, unde floarea-soarelui se vinde cu 245 euro/tona. La porumb se discuta de 110-120 euro/tona. Nici productia nu va fi extraordinara. Media la porumb nu va depasi 3 tone/ha", spune Culita Tarata, care insa spera la peste 8 tone de porumb/ha si 3 tone la floarea- soarelui/ha.

La pretul estimat pentru aceasta toamna, cele doua culturi, fiecare pe 10.000 ha, ii vor aduce lui Tarata peste 15 mil. euro.

"Vom avea o scadere a afacerilor de 30%-35% comparativ cu anul anterior, pentru ca a fost un an dificil atat din punct de vedere agricol, cat si din cel al industriei de cherestea, unde am avut pierderi", spune el. Omul de afaceri, care administreaza si compania TC Compilimpex pe piata lemnului, avand 400 de angajati, a rulat anul trecut afaceri totale de 81,5 mil. euro, dintre care 75% au provenit din sectorul agricol. Anul acesta, afacerile grupului sunt estimate la 62 mil. euro si vor atinge nivelul pe care l-a realizat in 2008 doar din agricultura.

In ce priveste agricultura locala, Culita Tarata contureaza o imagine pesimista - in acest an agricultorii nu vor cultiva decat jumatate din suprafata cu rapita, grau si orz de toamna din cauza lipsei de finantare, drept urmare productia de anul viitor va fi si mai mica decat cea din 2009, care s-a ridicat la grau, potrivit propriilor spuse, la 3,5 mil. tone.

Nu sunt bani

"Agricultorii sunt decapitalizati. Nu stiu daca se va insamanta jumatate din suprafata care se insamanta toamna cu culturile de rapita, grau de toamna si orz de toamna, daca fermierii nu vor fi despagubiti pentru pierderile cauzate de seceta din anul agricol 2008-2009. Majoritatea agricultorilor au vandut in pierdere, nu au avut de unde sa isi scoata cheltuielile, cu atat mai putin sa aiba beneficii", explica Tarata.

La nivelul intregii tari, suprafata afectata de seceta la sfarsitul lui iulie era de aproape 2,1 mil. ha, dintre care 1,1 mil. ha cu grad de afectare de sub 50% si aproape un milion de hectare cu grad de afectare de peste 50%, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Cele mai afectate judete au fost Calarasi (aproape 300.000 ha) si Constanta (peste 250.000 ha), iar in ce priveste culturile, circa 900.000 ha de grau, aproape jumatate din suprafata totala destinata acestor produse, 175.000 ha de rapita (40% din suprafata totala) si 460.000 ha porumb (20% din suprafata cu porumb) au fost calamitate.

Nici floarea-soarelui nu a scapat de seceta, 165.000 ha fiind afectate.

"38%-40% dintre fermieri sunt asigurati, ceea ce reprezinta 62% din suprafata totala cultivata. Banii vor veni abia la sfarsitul anului, pentru ca asigurarile se platesc in ultimul trimestru. O parte din bani sunt acordati si de catre Guvern, dar dupa rectificarea bugetara din septembrie. Se mizeaza insa pe mentalitatea taranului care este in stare sa dea si ultimul ban sa insamanteze, pentru ca nu are altceva ce sa faca", crede Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, care spune ca acesta este motivul pentru care suprafetele cultivate nu se vor diminua masiv in acest an.

Cea mai afectata va fi cultura de orz si orzoaica, a carei suprafata va scadea cu 30%, dupa cum spune Matei, din cauza consumului intern scazut. "Crescatorii de porcine nu se mai axeaza pe aceste produse, ci pe triticale, porumb si sorg". Anul acesta, suprafata de orz si orzoaica s-a ridicat la 538.000 ha, iar o diminuare a acesteia ar insemna o intoarcere in ultimii trei ani, cand s-a cultivat sub nivelul de 400.000 ha.

La grau, pretul mic practicat la comercializare, in jur de 100 euro/tona, va determina fermierii sa scada suprafata cu 15%-20%, in conditiile in care anul acesta a ajuns la 2,2 mil. ha. "Este o cultura la care trebuie sa avem o subventie speciala, pentru ca avem suprafete foarte mari la care vom renunta. Scoti 300 de euro pe hectar la pretul de azi, iar cheltuielile ajung de la 400 euro la 570 euro/ha", explica Matei.