Cea mai mare insolventa a anului: constructorul Mivan Kier, care a facut Liberty Center si complexul rezidential New Town, unde Patriciu are 50% din actiuni

Autor: Cristi Moga 07.09.2009

Compania a construit mallul Liberty Center din cartierul Rahova al Capitalei si un ansamblu de blocuri in Dristor.



Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallul Liberty Center si ansamblul rezidential New Town, ambele din Bucuresti, a intrat in insolventa ca urmare a propriei solicitari, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucuresti, acesta fiind cel mai mare dosar de insolventa de pe piata locala in acest an.

In ultima perioada tot mai multe firme aleg sa intre in insolventa pentru a se proteja de creditori.

"Admite cererea debitorului SC Mivan Kier Joint Venture Limited Newpark Sucursala Bucuresti. In temeiul art.32 alin.1 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei deschide procedura generala impotriva debitorului", se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti din 24 august. Firma Mivan Kier Joint Venture Limited inregistra la finalul anului 2008 datorii totale de 20 mil. euro si numara 281 de angajati. Cifra de afaceri a firmei s-a ridicat anul trecut la 128 mil. euro, compania inregistrand un profit net de 15 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. In conditiile in care firma a inregistrat profit decizia pare una surprinzatoare. Reprezentantii companiei nord-irlandeze nu au dorit sa comenteze informatia pana la inchiderea editiei.

"Interesant este si faptul ca firma in insolventa este de fapt o sucursala a companiei din Irlanda, iar legislatia noastra nu prevede insolventa sucursalelor, ci doar a societatilor comerciale, dar se pare ca tribunalul a acceptat cererea", a comentat un avocat de afaceri. Potrivit datelor Tribunalului Bucuresti, administratorul judiciar este firma BDO Conti Insolvency, in timp ce termenul limita pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor este 19 octombrie 2009.

Mivan Kier este un joint-venture al companiei irlandeze Kier cu grupul Mivan, fondat de omul de afaceri nord-irlandez Ivan McCabrey, 61 de ani. Grupul cuprinde si firma Mivan Limited, coproprietar al mallului Liberty Center si al ansamblului New Town, prin intermediul firmei Ropotamo.

Potrivit site-ului de prezentare al companiei, Mivan Kier a mai fost implicata pe piata locala si in programe de constructie a unor locuinte sociale si de alimentare cu apa, derulate de catre Ministerul Lucrarilor Publice la inceputul anilor 2000.

In mallul situat in zona Trafic Greu din sudul Bucurestiului Mivan are partener familia oamenilor de afaceri libanezi Awdi, care controleaza reteaua de distributie a presei Rodipet, afacere aflata, de asemenea, in dificultate, in timp ce la proiectul New Town, format din 650 de apartamente in zona Dristor, partenerul companiei este fondul de investitii Fabian, cumparat de omul de afaceri Dinu Patriciu la inceputul acestui an.

Pe langa Liberty Center si New Town, divizia de dezvoltare a grupului Mivan a anuntat ca va realiza o retea de zece centre comerciale sub brandul Tiago Mall in diferite orase din tara, in urma unor investitii estimate la 700 de milioane de euro. Primul mall din acest proiect a fost finalizat la Oradea, insa nu a fost deschis pana la ora actuala din cauza numarului redus de chiriasi.

Nord-irlandezii intentionau sa construiasca malluri Tiago si in orasele Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu si Galati, dar pana la ora actuala nu a inceput lucrarile la niciunul dintre aceste proiecte care ar fi urmat sa fie construite de catre Mivan Kier.

Firmele de constructii, dar si dezvoltatorii imobiliari traverseaza o perioada extrem de dificila, in conditiile in care o serie de proiecte au fost blocate, iar platile sunt intarziate in toate sensurile, atat dinspre chiriasii mallurilor catre proprietari, cat si in relatia cu bancile.

In cadrul ansamblului rezidential New Town a fost finalizata doar prima etapa de constructie, cu 316 apartamente vandute aproape integral, in timp ce a doua etapa de constructie a fost intarziata, astfel ca livrarile sunt programate pentru anul viitor. Ansamblul a fost finantat de catre UniCredit Tiriac Bank, valoarea de piata a intregului proiect fiind estimata la 120 de milioane de euro.

Pe de alta parte, mallul Liberty Center deschis in Bucuresti in toamna anului trecut a inregistrat un numar de vizitatori mult sub nivelul estimat de catre dezvoltatori, motiv pentru care reprezentantii companiei au decis sa reduca nivelul chiriilor cu 30% pentru toti retailerii, cu scopul de a mentine gradul de ocupare ridicat. Investitia in acest proiect s-a ridicat la 70 mil. euro, iar finantarea a fost asigurata de catre Alpha Bank, potrivit datelor existente in piata imobiliara.

Dezvoltatorii imobiliari sufera in prezent din cauza exuberantei din ultimii ani, cand au cumparat terenuri supraevaluate si au construit cu preturi ridicate proprietati care astazi nu mai pot genera veniturile estimate in planurile de afaceri initiale.

Numarul dosarelor de insolventa a crescut cu 70% in acest an, printre companiile mari care au ajuns in aceasta situatie numarandu-se retailerul de produse IT Ultra Pro sau reteaua de supermarketuri Spar. Deschiderea procedurii de insolventa nu inseamna automat si intrarea in faliment, dar potrivit specialistilor in insolventa de pe piata locala in ultimii ani in 95% dintre cazuri firmele au intrat in faliment. Un dosar de insolventa al unei companii mai mari decat Mivan Kier a fost deschis in luna decembrie a anului trecut, cand a fost acceptata cererea formulata de un creditor al producatorului de cupru Cuprom.

Tiago Mall (desen)

Liberty Center

Insolventele anului 2009

  1. 67 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  2. 15 mil. euro - valoarea estimata a datoriilor companiei
  3. 535 de angajati in 2008
  4. 4 mil. euro - valoarea pierderilor de anul trecut

  1. 44 mil. euro - cifra de afaceri din 2008
  2. 17,8 mil. euro - datoriile raportate de companie in 2007
  3. 710 angajati
  4. 3,2 mil. euro - pierderile companiei in 2007

  1. 55 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  2. 46,5 mil. euro - valoarea datoriilor in 2008
  3. 900 de angajati
  4. 100.000 de euro - profit net in 2008

  1. 11 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  2. 13 mil. euro - datoriile raportate de companie in 2008
  3. 700 de angajati
  4. 17.000 euro - profit net in 2008

New Town