4,8% din Banca Transilvania s-au vandut cu 20 mil. €. Horia Ciorcila: Cred ca sunt investitori de portofoliu

Autor: Andrei Chirileasa 08.09.2009

Inca 2,5% din actiunile Bancii Transilvania au fost vandute ieri pe Bursa, prin intermediul a patru tranzactii speciale in valoare de 42,6 mil. lei (peste 10 mil. euro), nefiind raportati nici vanzatorii nici cumparatorii.

In urma cu doua saptamani, au mai fost transferate 2,3% din actiuni pentru aproape 40 mil. lei, cumparatorii fiind investitori straini.

"Cred ca sunt investitori de portofoliu", a comentat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si unul dintre principalii actionari, cu circa 5% din actiuni. El a negat din nou orice discutii privind vanzarea bancii.

O parte dintre actionarii mari ai Bancii Transilvania au inceput sa-si vanda participatiile, dupa ce au ratat momentul favorabil din urma cu doi ani, cand banca ajunsese sa fie evaluata la 1,7 mld. euro. In prezent, capitalizarea bancii este de 400 mil. euro, insa la inceputul anului aceasta scazuse pana la 170 mil. euro.

"Tranzactiile s-au facut aproape de valoarea contabila a actiunilor. Cred ca pretul este atractiv pentru cumparatori, dar probabil si pentru vanzatori, avand in vedere scaderile care au fost la inceputul anului", a declarat Ciorcila. El a precizat ca nu a vandut si nu a dorit sa comenteze tranzactiile.

Pana la inchiderea editiei nu aparusera pe Bursa raportari privind tranzactiile realizate ieri prin care s-au transferat circa 2,5% din actiunile bancii pentru 42,8 mil. lei (peste 10 mil. euro).

Slabeste nucleul dur de la TLV

In urma cu doua saptamani, Claudiu Silaghi, unul dintre membrii Consiliului de Administratie si totodata fondator al Bancii Transilvania, a raportat vanzarea unui pachet de 1,2% din actiuni pentru circa 5 mil. euro. El detinea anterior 2,7% din capitalul bancii.

Aceasta este cea mai mare vanzare realizata de unul dintre actionarii fondatori ai Bancii Transilvania in ultimii ani, fiind totodata un prim semn ca unii dintre actionarii importanti ar vrea sa se retraga.

Pana acum, nucleul dur de actionari, format din oameni de afaceri din Cluj concentrati in jurul lui Horia Ciorcila, care detine potrivit estimarilor din piata circa 30-40% din capitalul bancii, a pastrat controlul asupra bancii si a continuat sa o finanteze prin majorari de capital.

Anul acesta, pentru prima data de la listare, banca a renuntat la majorarea capitalului si a distribuit dividende, incercand sa-i multumeasca pe investitorii care i-au ramas fideli si au venit in fiecare an cu bani la majorarile de capital.

Ce se va intampla in continuare?

Vanzarile semnificative ale unora dintre actionari ar putea slabi forta actualei conduceri a bancii in eventualitatea unor viitoare negocieri de vanzare, avand in vedere ca o pondere semnificativa din capital este tranzactionat liber pe Bursa. Cu toate acestea, Horia Ciorcila spune ca nu se teme de o preluare ostila.

"Cel mai mare actionar al bancii este BERD, cu care am avut o colaborare foarte buna. Nu cred ca cineva poate sa faca o tranzactie majora fara sa discute cu Consiliul de Administratie si cu BERD", a precizat Ciorcila. El spera sa atraga in actionariat si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, care detine obligatiuni emise de Banca Transilvania in 2005 in valoare de 20 de milioane de dolari. IFC poate opta pentru conversia obligatiunilor in actiuni la sfarsitul acestui an.

SIF-urile detin in prezent 14,6% din capitalul TLV si ar putea fi un element important intr-o viitoare negociere de preluare a bancii.