Cea mai grea saptamana pentru Barroso: audierile in PE

Autor: Magraon Andreea 08.09.2009

Jose Manuel Barroso a intrat pe ultima suta de metri in cursa pentru primirea OK-ului eurodeputatilor pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene. Ultimul pas: obtinerea sprijinului membrilor celor sapte grupuri din Parlamentul European (PE) in cadrul audierilor de la Bruxelles, care au inceput luni.



La inceputul saptamanii, Barroso a obtinut sprijinul euroscepticilor din grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (CRE), care reprezinta 54 din totalul de 736 de eurodeputati.

Acest sprijin a fost considerat de presa de la Bruxelles stanjenitor, avand in vedere numarul mic al sustinatorilor. Audierile au continuat ieri pentru Barroso cu Grupul Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare grup din PE. Astazi, interlocutorii vor fi socialistii, liberalii si Verzii.

Eurodeputatii vor decide apoi maine daca vor organiza saptamana viitoare votul de incredere pentru Barroso. Presedintele Comisiei are deja sustinerea liderilor celor 27 de state membre al UE pentru a conduce inca cinci ani Executivul european.

Daca sprijinul liderilor europeni a fost usor de obtinut, Barroso intampina dificultati in PE. Socialistii si Verzii l-au criticat pe acesta ca a fost prea liberal in cei cinci ani de mandat.

Jose Manuel Barroso, fost premier de centru-dreapta al Portugaliei, si-a prezentat saptamana trecuta programul politic pentru urmatorii cinci ani pe care vrea sa-i petreaca in fruntea Comisiei Europene.

Programul a fost elaborat in concordanta cu "tema de vacanta" pe care socialistii europeni i-au dat-o, si anume sa promoveze politici de stanga.

Un plan ambitios

Astfel, intr-un document de 41 de pagini, Barroso a pledat pentru o "Europa ambitioasa si sociala".

"Astazi, prioritatea este sa continuam sustinerea cererii si sa oprim cresterea somajului. Nu vom tolera ca drepturile sociale fundamentale, cum ar fi dreptul la asociere sau dreptul la greva, esentiale pentru modelul social european, sa fie amenintate", adauga Barroso.

Presedintele CE a abordat si problema deficiturilor bugetare mari pe fondul crizei financiare. Jose Manuel Barroso sutine ca "trebuie gasit momentul potrivit pentru corectarea deficiturilor mari", care va lua ceva timp. Potrivit Tratatului de la Maastricht, semnat in 1992, statele UE nu au voie sa aiba deficite bugetare mai mari de 3% din PIB.

Barroso mai promite crearea unei Agende Europene Digitale (European Digital Agenda) pentru a promova proiectele importante de investitii, dar si securitatea energetica prin dezvoltarea unor surse de energie regenerabile in contextul schimbarii globale. O alta promisiune a sefului Comisiei Europene (CE) este dezvoltarea unui program educational "Tineri in miscare" (Youth on the Move), un program pentru studenti, care sa le permita tinerilor sa-si petreaca o parte din studentime in alte state membre al UE.

De asemenea, Barroso doreste imbunatatirea comunicarii intre Comisia Europeana si Parlamentul European.

In privinta extinderii Uniunii Europene, Barroso este de parere ca este nevoie de o pauza. Pe lista Uniunii pentru extindere se afla Croatia. Macedonia si, de 50 de ani, Turcia.

"Extinderea nu este un proces infinit", este de parere Barroso, care a apreciat in schimb proiectele de colaborare cu statele vecine, precum Parteneriatul Estic sau Uniunea Mediterana.

Premierul francez, intrusul din planurile lui Barroso

In timp ce Barroso se chinuie sa-i convinga pe eurodeputati ca mai merita un mandat la Comisie, presa de la Paris este de parere ca premierul francez Franois Fillon vizeaza presedintia CE in cazul unui esec al lui Barroso.

Desi reprezentantii Comisiei spun ca acestea sunt "pure speculatii", un oficial francez a declarat ca Fillon se bazeaza pe un esec al lui Barroso, care e putin probabil, avand in vedere ca are 70% sanse sa primeasca acceptul Parlamentului European.

Barroso este insa singurul candidat la presedintia CE, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a declarat sprijinul pentru acesta.

Interesul lui Fillon pentru CE a fost adus in discutie inca din luna martie de catre Jean-Pierre Jouyet, un apropiat de-al lui Sarkozy, si cunoscut ca omul cheie al presedintiei franceze a UE (iulie-decembrie 2008).

Cu ce vrea Barroso sa impresioneze Parlamentul European