Cel.ro: Am ramas pe profit evitand cheltuielile inutile

Autor: Adrian Seceleanu 08.09.2009

Dupa scaderi ale vanzarilor in iulie si august, retailerul online nu are asteptari optimiste pentru sezonul de vanzari din decembrie.



Cel.ro, numarul cinci pe piata locala de retail IT&C dupa veniturile din 2008, are ca tinta pentru 2009 un venit egal cu cel din anul trecut si estimeaza un profit net mai mic, pe fondul reducerii marjelor si al costurilor mai mari.

"Din punctul de vedere al numarului de comenzi, pe primele 8 luni am inregistrat o crestere cu 25%, iar a cifrei de afaceri de 7%. Insa in lunile mai si august am inregistrat afaceri mai mici decat in 2008. Din pacate, dupa cum ne arata cifrele din iulie si august, nu cred ca ultimele luni ale anului ne vor aduce vreo crestere. Speram sa incheiem anul macar la o cifra de afaceri egala cu cea din 2008", a declarat pentru ZF Tiberiu Pop, directorul executiv al Corsar Grup, compania care administreaza magazinul online cel.ro.

Cel.ro, numarul cinci in topul retailerilor IT&C pe 2008 dupa cifra de afaceri, a inregistrat anul trecut cel mai mare profit net, castig pus de retailer pe seama evitarii cheltuielilor "inutile".

"Dintre toate magazinele online de IT&C avem cea mai mare cifra de afaceri pe angajat. (...) In online castiga cei care reusesc sa mute cutiile de la importatori catre clienti cu costul cel mai mic. Faptul ca am fost pe profit inca din primii ani nu ne-a determinat sa ne aruncam la cheltuieli inutile pentru sedii luxoase sau masini", spune Pop. El crede insa ca in acest an castigul net al cel.ro va urma un trend descendent, pe fondul conditiilor dificile de pe piata. "Pentru 2009 ne asteptam la o reducere a profitului din cauza pe de o parte a alocarii unui procent mai ridicat din acesta catre activitati de marketing si pe de alta parte a scaderii adaosurilor pentru a pastra preturile cat de cat apropiate de 2008 in ciuda deprecierii leului in fata euro cu 30%."

Compania si-a metinut numarul de angajati in jurul a 34 de persoane, compania eliminand insa cateva posturi "din departamentele de contabilitate si documentare".

Datoriile au scazut

In ceea ce priveste datoriile de peste un milion de euro pe care le avea compania la finele anului trecut, conform datelor de la Ministerul Finantelor, Pop afirma ca cea mai mare parte era reprezentata de obligatii catre furnizori. "In proportie de 99% datoriile reprezinta banii datorati furnizorilor, la care aveam termen de plata. Pentru 2009 datoriile au scazut in principal datorita reducerii termenului de plata la cativa furnizori importanti."

In ceea ce priveste cele mai vandute categorii de produse, seful cel.ro spune ca acestea sunt laptop-urile, urmate de monitoare LCD, PDA-uri si GPS-uri, iar mai apoi de aparate foto.

Negocierile de vanzare, amanate pentru anul viitor

Tiberiu Pop spune ca retailerul detinut de omul de afaceri Mihai Nenciu a intrerupt negocierile de vanzare cu fondul de investitii RAEF, o eventuala tranzactie fiind amanata pentru anul viitor.

"In urma unei analize mai amanuntite atat a situatiei financiare, cat si a beneficiilor pe care le-am putea avea in urma preluarii pachetului majoritar de un fond de investitii, am decis ca e mai bine sa mai asteptam cel putin pana la publicarea rezutatelor financiare pentru 2009, care credem ca vor duce la intarirea pozitiei noastre intr-o eventuala negociere de preluare."

RAEF nu a confirmat declaratiile reprezentantilor cel.ro privind negocierile de preluare a retailerului. RAEF s-a aflat si in cursa pentru preluarea eMag, care a fost insa achizitionat de distribuitorul Asesoft Distribution, controlat de oamenii de afaceri locali Sebastian Ghita si Iulian Stanciu.