ONRC: In primele sase luni ale anului, numarul societatilor care si-au suspendat activitatea a crescut de 13 ori, la 105.537 firme

Ziarul Financiar 09.09.2009

In primele sase luni ale acestui an au fost inregistrate 105.537 suspendari de activitate a firmelor, in crestere cu 1.180,63% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand numarul suspendarilor era de doar 8.241 unitati suspendate, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

De asemenea, in prima jumatate a anului au fost dizolvate voluntar 13.270 societati, fata de aceasi perioada a anului trecut, cand dizolvarile voluntare erau in numar de 82.167.

Numarul de societati nou-infiintate a scazut cu 19% pe primele opt luni ale anului, in toata tara fiind infiintate 82.000 de companii de toate tipurile din care jumatate sunt SRL-uri iar 40%, persoane fizice autorizate.

Cele mai mari scaderi ale numarului de societati comerciale nou infiintate s-au inregistrat in Timis si Constanta, de peste 25%, cea mai mare scadere fiind insa inregistrata in Cluj - 40%. In Bucuresti numarul de firme nou-infiintate a scazut cu 20% singurele judete cu cresteri fiind Bistrita-Nasaud, Caras Severin, Teleorman, Tulcea si Vaslui.

Datele arata ca centrele cele mai puternice de afaceri ale Romaniei, Cluj, Timis, Constanta, au resimtit cel mai puternic criza. Pe de alta parte, cresterea numarului de societati nou-infiintate in judetele sarace ca Tulcea, Caras Severin sau Vaslui arata ca sunt romani care, odata intorsi in tara, formeaza noi societati comerciale.