TVA-ul, salvarea economiei SUA

Autor: Adrian Voicu 09.09.2009

Inflamarea deficitelor inregistrate de economia americana si imbatranirea populatiei risca sa lase guvernul SUA fara surse suplimentare de venit, conform unui comentariu realizat de Christopher Swann pe site-ul Reuters.

Conform acestuia, cea mai buna alegere pentru autoritatile americane pentru refacerea rezervelor de lichiditati, ar fi o noua taxa pe valoare adaugata (TVA), propunere care in 1980 a dus la infrangerea lui Al Ullman in alegeri.

In ciuda efectelor imediate pe care le-ar putea avea asupra consumului, introducerea TVA-ului "merita riscul", putand aduce administratiei Obama lichiditatile necesare pentru reformarea sistemului sanitar si reducerea deficitului bugetar.

Conform analistului Tax Policy Center, Eric Toder, o taxa de 10%, impreuna cu exceptarea platii acesteia pentru alimentele de baza, transport si medicamente, ar putea aduce guvernului SUA venituri anuale de 500 miliarde dolari, introducerea ei putand fi mai usor de asimilat in economie decat faimoasa impozitare a celor bogati, sustinuta de multi democrati din Congres.