Isarescu: S-ar putea ca atunci cand bancile se vor trezi si vor dori sa-si ajute clientii sa fie prea tarziu

Autor: Claudia Medrega 09.09.2009

Parteneriatul bancilor cu clientii este "cuvantul de ordine" si nu incercarea de a obtine castiguri pe termen scurt, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



"Si bancile au suprareactionat. Si intr-o parte, si in alta. Si sunt extrem de prudente. Nu spun ca n-au avut motive. Insa s-ar putea ca atunci cand se vor trezi si vor dori sa-si ajute clientii sa fie prea tarziu. Trebuie mai multa atentie si flexibilitate."

In anii trecuti bancile au pompat masiv credite in zona de retail, alimentand astfel consumul pe datorie, acoperit din importuri. Populatia a ajuns astfel sa aiba datorii la banci mai mari decat companiile in 2008.

Isarescu a explicat ca "generozitatea exagerata" a bancilor-mama, inclusiv in luna septembrie 2008, si ulterior suprareactia sistemului bancar au condus la aceasta ruptura intre evolutia economiei pana in trimestrul IV al anului trecut si cea ulterioara. "Bancile-mama au fost extrem de generoase, chiar pana in septembrie anul trecut. Aveam banci care trimiteau scrisori de dragoste clientilor, invitandu-i sa vina cu buletinul sa ia credite. De aceea a fost si ruptura brusca. S-a sarit calul si intr-o parte, si in alta. S-a sarit extrem de repede".

Guvernatorul BNR a incurajat bancile sa continue reducerea dobanzilor si sa fie realiste in relatia cu clientii. La inceputul lunii iulie, guvernatorul a criticat bancile pentru ca mentin dobanzile la niveluri ridicate.

Fortarea economisirii in detrimentul consumului nu stimuleaza cresterea economica, guvernatorul BNR sustinand ca este necesara o miscare treptata, graduala a economisirii, de genul celei de la 15 la 19% din 2004 pana in 2008.

Deficit extern de 8%, sustenabil

Un deficit de cont curent de 8% din PIB ar fi sustenabil, daca investitiile straine se vor consolida la 5-6% din PIB, potrivit guvernatorului BNR. Isarescu a afirmat ca un deficit de cont curent de 6% la finele acestui an inseamna o ajustare cu 7% din PIB, adica echivalentul unui an de crestere economica.

Romania va avea deficit de cont curent inca vreo cateva decenii, pentru ca vor exista domenii in care sa se investeasca, potrivit lui Isarescu. "Deficit de cont curent vom avea. Problema este unde ne vom optimiza. Mai trebuie sa construim. Cel putin in infrastructura sunt investitii foarte mari de facut." In opinia guvernatorului, deteriorarea deficitului de cont curent s-ar fi putut atenua, daca tendintele nesustenabile din mediul privat ar fi fost compensate de o conduita prudenta a politicii veniturilor si de ajustarea corespunzatoare a deficitelor in sectorul public.

"Salariile din sectorul public nu trebuia sa intre in competitie cu cele din sectorul privat, nici macar din gelozie. S-a ajuns la supraangajare in sectorul public." Problema cea mai importanta ce trebuie rezolvata este structura nesustenabila a cheltuielilor.

Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca tendintele de derapaj au aparut in sectorul privat, prin cresterea salariilor intr-un ritm superior productivitatii, incepand cu anul electoral 2004, evolutia puternic ascendenta a creditului acordat sectorului privat si diminuarea inclinatiei spre economisire.

Eforturile, concentrate pe banii UE

Absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana a evoluat sub un nivel minim anticipat pentru acest an, guvernatorul BNR recunoscand ca a fost prea optimist in aceasta problema.

"Privind absorbtia fondurilor europene, chiar ca am fost optimist. Ca o surpriza pentru mine, absorbtia fondurilor de la UE merge chiar sub nivelul minim pe care l-am estimat. Aici cred ca trebuie sa se concentreze eforturile", a spus Isarescu. El a explicat ca deficitul de cont curent trebuie corelat cu fondurile europene. "De unde va da Romania inapoi cele 20 mld. euro luate de la institutiile financiare internationale? Din cele 30 de milioane de euro pe care ar trebui sa le luam drept fonduri structurale de la UE. Totusi, in timp ce aceste 20 de miliarde au venit din imprumuturi mari, cele 30 de miliarde sunt facute din cele zeci de mii de proiecte care au o viata aparte si fiecare intampina diverse probleme."

ING: Industria, prima pe crestere

Economia Romaniei va avea, cel mai probabil, o relansare in forma de "U", insa exista riscuri semnificative pentru un scenariu in "W", principalii factori de influenta fiind situatia economica globala si implementarea masurilor de politica fiscala pe plan local, potrivit unei analize a ING. Analistii ING Bank au revizuit in urcare estimarile privind evolutia economiei in 2010, de la o contractie a PIB-ului de 0,6% la un avans de 1,6%, dar au inrautatit perspectivele pentru 2011, de la o crestere de 2,6% la 0,9%, considerand in principal ca ajustarea va fi lenta pe partea fiscala, potrivit unui raport al bancii. Primul sector economic care va reveni pe crestere ar putea fi industria, insa o astfel de evolutie va fi, probabil, insuficienta pentru ca PIB-ul sa se majoreze. Mediafax

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca investitiile publice, care ar putea constitui un motor de dezvoltare, nu pot fi folosite de Romania decat intr-o masura limitata, solutia fiind fondurile europene

Transilvania General Import-Export, controlata de Ioan si Viorel Micula (desen), a intrat pe pozitia 194 in top 500. Firma, care se ocupa de distributia produselor fabricate pe platformele industriale European Drinks, Scandic Distilleries si European Food, a inregistrat, conform Deloitte, afaceri de 999,9 mil. euro in 2008, cu 9,4% mai putin fata de anul anterior.

Seful Deloitte despre taxe: Mai bine mai putin de la mai multi

George Mucibabici, directorul Deloitte Romania, considera ca mai importanta decat cresterea taxelor este o colectare a taxelor de la un numar mai mare de persoane. "Tara cu cel mai mare buget, SUA, are cele mai mici impozite pe venit, sub 10%, insa baza de impozitare este mare. In Romania, in continuare terenurile, in special cele agricole, cladirile, casele de vacanta sunt impozitate la sume ridicole. O solutie ar fi impozitarea pe proprietatea reevaluata anual, dar si in functie de veniturile proprietarului", a spus el. De asemenea, ar trebui ca autoritatile locale sa fie presate sa colecteze mai bine taxele locale. "Inainte de a primi bani pentru bugetele locale, sa se faca si o evaluare a taxelor colectate. In plus ar trebui ca autoritatile sa investeasca intr-un sistem de evidenta pentru platile pe care le plateste populatia."